Acasă Eveniment Șapte oameni au murit în incendiul din Spitalul de Boli Infecțioase Constanța

Șapte oameni au murit în incendiul din Spitalul de Boli Infecțioase Constanța

382
DISTRIBUIȚI

Un incendiu puternic a izbucnit în această dimineaţă la secţia ATI a Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa. Sunt cel puţin şapte victime până acum, dar bilanţul poate creşte. A fost activat Planul Roşu de intervenţie, iar zeci de pacienţi au fost evacuaţi din unitatea medicală şi transferaţi la alte spitale. Echipaje ISU din mai multe judeţe au fost trimise în ajutor, iar la Ministerul Afacerilor Interne este celulă de criză. Şeful DSU, Read Arafat a plecat şi el spre Constanţa. Între timp, la Parchetul Tribunalului Constanţa a fost deschis şi un dosar penal pentru ucidere din culpă. În această dimineaţă, în spital se aflau 113 pacienţi, dintre care 10 internaţi la Terapie Intensivă.

Autorităţile transmit că şapte oameni au murit în incendiul din Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, după ce iniţial fuseseră anunţate nouă victime. În urma verificărilor efectuate, în loc de trei decese confirmate într-o zonă a spitalului, s-a constatat că un singur pacient îşi pierduse viaţa. Șeful MAI, Lucian Bode, a afirmat vineri că Departamentul pentru Situații de Urgență a comunicat eronat cifra inițială de nouă decese. ”Vorbim despre 7 persoane, 7 oameni care şi-au pierdut viaţa, din nefericire, acolo, în această tragedie. Cinci în spital şi doi după ce au fost transferaţi la celelalte spitale. Iniţial, cei care au comunicat au greşit spunând că 7 sunt în spital şi doi după ce au fost relocaţi”.

Un dosar penal a fost deschis pentru ucidere din culpă, la Parchetul Tribunalului Constanța. Apelul la numărul de urgenţă 112 a fost înregistrat la ora 9:48, fiind anunţat un incendiu localizat la parterul Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa. Incendiul a fost lichidat la ora 10:55, transmit reprezentanţii DSU. Incendiul s-a manifestat în secția ATI cu pacienți COVID, iar întregul spital a fost evacuat. Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a declarat după tragedia de la Constanța că toți pacienții de la Spitalul de Boli Infecțioase au fost transferați la celelalte unități medicale din județ: “La ATI nu este necesar să transferăm foarte mulți pacienți, cred că se înțelege”.

Un raport din 2020 arăta că la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța au fost descoperite mai multe nereguli la instalațiile de semnalizare și la cele electrice. Ministrul Sănătății, Cseke Attila, a declarat că în ceea ce privește partea medicală, spitalul din Constanța a remediat problemele descoperite în urma controalelor derulate în toată țara după tragedia de la Piatra Neamț.

Cauzele incendiului nu sunt cunoscute la această oră. Managerul Spitalului de Boli Infecțioase Constanța, Stela Halichidis, a spus că totul în spital funcționa conform legii. Întrebat ce s-a întâmplat, totuși, dacă totul era legal, managerul a răspus: „S-a întâmplat un necaz. O să vedem de la ce”. Conform Stelei Halichidis, toate neregulile constatate la control au fost remediate.

Comentarii

comentarii