Acasă Cultura Sara Gheorghe, tânăra muziciană din Arad care exersează ritmul succesului –...

Sara Gheorghe, tânăra muziciană din Arad care exersează ritmul succesului – Video

DISTRIBUIȚI

La doar 15 ani, Sara Gheorghe din Arad performează în domenii aparent fără legătură. De fapt, pentru Sara, reuşita în orice întreprinde, fie că este vorba despre învăţătură, sport, muzică, a devenit un mod de a exista. De mică a adunat distincţii în competiţii de dans sportiv, călărie, badminton şi, mai ales, performează la nivel de maestru într-o ramură muzicală care pare foarte îndepărtată de abilităţile unei fete şi anume, percuţia. Deşi s-a dedicat atâtor îndeletniciri, Sara Gheorghe a tras oarecum linie şi acum are în prim-plan performanţa în muzică dar şi călăria, ca şi ocupaţie de suflet care o ajută să se deconecteze şi să menţină o relaţie specială cu calul ei, prieten de viaţă dar şi tovarăş de călărie.

De la vioară la percuţie

În tot ceea ce a realizat până acum, Sara Gheorghe a fost susţinută de părinţi, care au îndrumat-o şi au încurajat-o atunci când a ales o cale de perfecţionare şi care sunt în continuare alături de ea, pentru a-şi materializa imensul potenţial de talent şi creaţie. Părinţii au fost cei care, la vârsta de 4-5 ani au îndrumat-o spre un instrument muzical. „La început am ales vioara. Cred că a fost ideea mea, prindeam repede dar nu prea mi-a plăcut. Şi atunci părinţii m-au îndemnat: Alege altceva dacă nu-ți place vioara, dar tot ar trebui să înveți să cânți la un instrument. Şi am ales tobele”, îşi aminteşte Sara. Percuţia este un domeniu dificil al muzicii, care necesită, pe lângă talent, un volum de muncă uriaş. Multitudinea de instrumente care intră în această sferă a percuţiei, fiecare necesitând tehnici şi abordări proprii, sporeşte dificultatea pentru copilul care s-a dedicat cu toată energia sa acestei ramuri a muzicii. Dar pentru Sara Gheorghe munca din sala de repetiţii nu este o corvoadă, ci a ajuns chiar o plăcere. Totul a început cu o testare, făcută la Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi”. Avea deja 10 ani, ajunsese în clasa a cincea şi, spre bucuria profesorilor, pentru care este ceva rar ca o fată să aleagă percuția, a început să studieze sistematic instrumentele din această ramură a muzicii. „Viaţa de precuţionist implică multe instrumente, începând de la trianglu, tamburină, până la timpani, marimbă, vibrafon, multipercuţie − trebuie să ştii să cânţi la toate. Programul de olimpiadă cuprinde un studiu la tobă mică sau la timpani, o piesă de multipercuţie şi o piesă la marimbă sau la vibrafon”, povesteşte Sara.

Sara Gheorghe, un palmares impresionant

Pentru a stăpâni tehnica tuturor  acestor instrumente şi a multor altora, care la colegiul de artă ocupă un întreg complex format din mai multe săli, e nevoie de muncă, răbdare, talent şi mai ales dedicare. Orele trec pe nesimțite, iar copila a ajuns să nu mai bage în seamă cele 4-5 ceasuri sau chiar mai mult petrecute, în fiecare zi, în sala de repetiţii. Şi rezultatele nu s-au lăsat aşteptate. La doar 15 ani, Sara Gheorghe are un palmares impresionant de premii şi distincţii obţinute la competiţii de profil, inclusiv la olimpiadele de muzică unde a devenit, practic, abonată la locurile de vârf şi distincţiile de excelenţă. Premiile reprezintă o recunoaştere a valorii în condiţii competiţionale. Dar mult mai de preţ este recunoaşterea profesională pe care i-o acordă muzicienii profesionişti alături de care Sara Gheorghe a ajuns să concerteze de la vârste fragede. Lista concertelor, recitalurilor sau a turneelor la care a participat alături de orchestre celebre este deja impresionantă. Printre acestea se numără Recitalul susținut cu formația în care a cântat la tobe, Breathless, Festivalul Vinului de la Ghioroc, Ediția a-VII-a, în deschiderea concertului susţinut de Alex Velea; Recitalul de la Consiliul Judetean Arad cu ocazia conferinţei susţinute de Maestrul Ion Caramitru, fost ministru al Culturii, la 29 aprilie 2016; Recitalul susţinut la Sala Ferdinand a Primăriei Municipiului Arad cu ocazia conferinţei Academicianului Răzvan Theodorescu, fost ministru al Culturii, la 6 mai 2016; Recitalul la marimbă din cadrul Festivalului de artă stradală organizat de Primăria Arad în mai 2016 şi lista continuă cu alte asemenea reprezentaţii de înaltă ţinută artistică. Sara colaborează cu artiştii Filarmonicii de Stat din Arad, cu care a avut mai multe reprezentaţii ca percuţionist. Alături de colegii profesionişti s-a implicat perfect în susţinerea unor concerte şi reprezentaţii în care foarte tânăra percuţionistă a avut ocazia să învețe de la cei pentru care deja muzica este nu doar un mod de viaţă, ci chiar o profesie. Totul a culminat cu un minunat turneu în Italia, alături de Filarmonica de Stat din Arad, ca percuţionist, la Amalfi, Majori, Napoli şi Sorrento, în 6-14 iulie 2017. În luna august a fost inclusă în Orchestra de tineret a Republicii Moldova, Moldovan National Youth Orchestra (MNYO), care cuprinde tineri muzicieni din 7 ţări (Moldova, Ucraina, Olanda, România, Coreea de Sud, Spania, Germania), concertând în Moldova, România şi Germania. Sara a fost printre cei mai tineri membri ai orchestrei, iar în Germania  MNYO a concertat cu un succes răsunător la Berlin, în Konzerthaus, în cadrul Young EURO Classic, cel mai mare festival de muzică clasică din lume dedicat orchestrelor de tineret. În plus, la deschiderea stagiunii din acest an, a cântat, cu orchestra Filarmonicii, Simfonia a IX-a de Beethoven.

Performanţă şi rezultate de top

În faţa unui palmares muzical atât de impresionant, am fi poate tentați să vedem în Sara Gheorghe o artistă dedicată pe deplin doar muzicii şi şcolii. Dar realitatea este mult mai incitantă. Îmbinând, doar ea ştie cum, diverse preocupări, urmând îndemnul mamei sale, care i-a spus că poate face mai multe lucruri dacă le plasează pe fiecare în „sertarul” său, Sara excelează în sport, deschizând o tradiţie în liceul de artă arădean pentru badminton, unde a ajuns cu echipa școlii la olimpiada zonală, este premiantă la olimpiade de limbi străine, pe lângă cele dedicate muzicii, a făcut dans modern, de asemenea cu rezultate notabile şi, mai ales, practică la nivel de performanţă călăria. Echitaţia este, poate, după muzică, marea sa pasiune, căreia doreşte să-i dedice cât mai mult timp. Are chiar calul ei, cu care se antrenează şi pe care, alături tot de părinţi, îl îngrijeşte cu multă dragoste. Dacă viaţa îi va deschide porţi tot mai importante spre muzica mare, va fi nevoită să renunţe la competiţiile ecvestre dar călăria va rămâne întotdeauna sursa sa de deconectare.

Reuşind, la doar 15 ani, să realizeze, în atâtea domenii, lucruri pe care alţii nu visează să le facă într-o viaţă, Sara Gheorghe rămâne, în ciuda vârstei fragede, cu picioarele pe pământ. Ea este, totuşi, doar o elevă care în această toamnă a păşit pragul clasei a noua, prima din liceu. Asta, evident, în tonul ei obişnuit: în iunie, a fost admisă cu nota 9,73 în clasa a IX-a a Colegiului de Arte „Sabin Drăgoi”, pe primul loc dintre candidaţi, aşa cum s-a obişnuit să realizeze totul, la nivel de maximă performanţă şi cu rezultate de top. Urmează un ciclu nou, atât din punct de vedere şcolar cât şi muzical, cu planuri frumoase de viitor şi cu propuneri onorante de alte colaborări cu artişti profesionişti pentru că în lumea muzicii mari, tânăra percuţionistă Sara Gheorghe este deja nu nume de vedetă în devenire. Şi, tot ca de obicei pentru ea, asta implică alte multe ore petrecute în sala de repetiţii, zilnic, alături de pleiada de instrumente reunite sub denumirea generică de „percuţie”, pe care ea a ajuns să le convingă să i se supună, fiecare cu specificul şi particularităţile sale. Sara Gheorghe este, deci, un nume de care cu siguranţă vom mai auzi, cât de curând, pe marile scene ale lumii.

Comentarii

comentarii