Acasă Cultura Sărbătoarea poeziei româneşti are loc la Fundaţia Triade din Timişoara

Sărbătoarea poeziei româneşti are loc la Fundaţia Triade din Timişoara

DISTRIBUIȚI

Fundaţia Triade Timişoara îi invită pe iubitorii de literatură la lansarea cărții-eveniment Portrete de frontieră,  Antologie de poezie universală contemporană – ediție bilingvă (româno-germană), îngrijită de Rodica Draghicescu.
Sorina Jecza, preşedintele fundaţiei, a explicat că Antologia Portrete de frontieră este construită în jurul unor teme pregnante ale lumii contemporane: tema identității, a frontierelor (absente sau prezente), a limitelor existențiale și a barierelor etnice și lingvistice. Un florilegiu de texte actuale care reflectă problematica drumului, a distanțelor, a bornelor și a trecerilor, cât și a exilului – impus, forțat sau ales. Texte lirice despre rolul social al artistului creator ca mediator al conflictelor și al tensiunilor istorico-politice cauzate de deschiderile sau închiderile progresive ale frontierelor dintre țări și popoare. Cincizeci de voci-manifest ale culturii poetice contemporane. Cincizeci de personalități poetice din douăzeci și cinci de țări într-o carte-eveniment.

Programul lansării

Evenimentul se va desfășura pe perioada a două zile.  Luni, 6 noiembrie, de la ora 17:00, în spațiul Fundației TRIADE : MUZICĂ ȘI POEZIE – o primă citire, acompaniată de muzică, la pian: Cari Tibor. Vor citi din volumul Portrete de frontieră: Nora Iuga, Magda Cârneci, Floarea Tutuianu, Rodica Draghincescu, Șerban Foarță, Nicole Gdalia,  Claudiu Komartin, Robert Șerban, Erkut Tokman.

Marți, 7 noiembrie, de la ora 19:00, va avea loc lansarea şi la Ambasada. Participă scriitorii : Magda Cârneci, Rodica Draghincescu, Șerban Foarță, Nicole Gdalia, Nora Iuga, Claudiu Komartin, Robert Șerban, Erkut Tokman, Floarea Tutuianu, artista Renée Renard și editorul Jörg Becken / Berlin. Antologatoarea volumului, poeta Rodica Draghincescu, formulează în introducere premisele de la care a pornit structurarea volumului: De la Ulise, omul-frontieră, până la (…) Alice în țara Himeră: ”Voi construi un mare, un foarte mare zid
la frontiera sudică și îi voi pune pe mexicani să îl finanțeze” Donald Trump (Discurs prin care își anunța candidatura la investitură pentru alegerile din SUA, iunie 2016)

“Suntem martorii cruzimii, ai totalitarismului bestial, ai violenței, ai centrelor de regrupare și dezumanizare. Ni se aduc tot mai multe dovezi de sadism politic, de moarte industrială, de lașitate și de abandon. În jurul nostru, războaie și sfâșieri etnice, invazii militare, exterminări în masă (genocid), în numele atâtor idei rasiste și
al fanatismului religios. Și tot atâtea mutilări de teritorii naționale, pe cât de numeroase tentative de stabilire a altor frontiere geopolitice și înălțare a noilor cortine de fier…
Cum să mai putem demonstra și demonta polisemia frontierelor, cu toate conotațiile pe care acest cuvânt le implică? Borne politice, bariere economice, blocaj social și cultural, obstrucții, ziduri de sticlă. Le vedem cum se sfărâmă, iar apoi se refac de la o epocă la alta. Mondializarea și alfabetizarea într-o lume bipolară au multiplicat, dar au și complicat legăturile dintre populațiile de pe planetă. Dorind să realizeze interacțiunea dintre marile zone mondiale, geopolitica se dovedește interesată de politica internațională. În această contemporaneitate, unde modernitatea nu este decât o perpetuă criză evolutivă, diferită de la o țară la alta, de la o religie la alta, frontierele și barierele se pot restrânge sau se pot dilata.
Rolul economic al frontierelor este tot mai supus mondializării liberale și puterii de cumpărare. Actuala trasare a frontierelor e tributară voinței popoarelor și simbolizează un spațiu ce separă sau unește două țări între care există fluxuri și schimburi de toate felurile”, consideră poeta Rodica Draghicescu.

 

 

 

Comentarii

comentarii