Acasă Actualitate Sârbii din Banat își urează „Srecna Nova Godina!”. Refugiații din Ucraina refuză...

Sârbii din Banat își urează „Srecna Nova Godina!”. Refugiații din Ucraina refuză Revelionul pe stil vechi

DISTRIBUIȚI

Muzică specifică, meniuri tradiţionale, şampanie şi voie bună – este oferta multor restaurante din Timişoara, care vor asigura atmosfera pentru Revelionul după calendarul vechi, în noaptea de 13 spre 14 ianuarie.

Comunitățile sârbe și ucrainene din Banat se pregătesc să petreacă Revelionul după caledarul Iulian, fie în numeroase localuri, care au pregătit un program special pentru această noapte, cu muzicieni din Serbia, fie la petreceri organizate acasă.

În Timișoara s-a încetățenit și în rândul românilor să petreacă de Revelionul sârbesc. Asta pentru că fie au prieteni sârbi, fie că au încă un motiv de distracție în plus nu strică.

“Noi, aici în Banat suntem binecuvântați, pentru că eu nu știu că în alte părți, aici la noi în preajmă, să fie două aniversări, două ocazii de sărbătorire. Avem și noi Revelion după calendarul nou, după care sărbătorim și după calendarul vechi. Bineînțeles cu multă veselie. Petrecem cu frații noștri români, iar acum românii petrec cu sârbii. Dacă este o ocazie de sărbătoare, de ce nu?! Aici în Banat multiculturalismul despre care se vorbește în secolul 21, în Europa, la noi e cunoscut mai de mult. Noi împărțeam și cele bune și cele rele împreună”, a spus Marinko Markovici, vicarul Bisericii Ortodoxe din Timișoara, Marinko Markovici.

Sârbii vor desface şampaniile se la ora 1 noaptea – miezul nopţii în Serbia, când petrecăreţii îşi urează „Srecna Nova Godina!”. Printre obiceiurile sârbilor este și spartul paharelor, pentru că spun ei, așa vor alunga ghinionul în noul an. Deși recomandările, mai ales pe timp de criză economică, e să renunțe la aceste obicei.

“Nu s-ar cădea să se spargă, să se facă pagubă, dar unii spun că așa se sparge ghinionul. Totuși îndemnul meu este să ne ferim de asta, să spargem ghinionul prin munca noastră, prin rugăciune, prin alte lucruri decât să facem pagubă pe la restaurante sau pe la casa omului. Nu cred că este bine pentru bugetul nimănui în aceste vremuri ”, a mai spus Marinko Markovici.

De pe masa de Revelion vor fi de nelipsit meniurile specifice, karageorgevaci pleşkaviţa, friptura de miel şi purcel, salate sârbeşti, specialităţi de afumături sau celebrul tort cu nucă si ghibaniţă.

Sărbătoare și la ucrainenii din Banat

Alături de sârbi vor sărbători și ucrainenii bănățeni. Așa cum se întâmplă în fiecare an, aceștia se vor aduna la petrecea de Revelion, la sediul Uniunii Ucrainenilor de pe strada Mareşal Alexandru Averescu.

În ultimul an, în Timișoara au sosit mulți refugiați de război din Ucraina. Sunt și acum înregistrați în jur de 1.700 de persoane. Interesant este că aceștia nu vor să mai sărbătorească și revelionul în stil vechi. În contextul războiului, vor să se distanțeze de tot ce aduce aminte de tradițiile rusești. Iar Revelionul e una din ele.

“Și în noaptea de Revelion dorim să-i avem în preajma noastră pe refugiații din Ucraina, dar nu știm cum vor reacționa. Toți ucrainenii din Ucraina vor să se rupă definitiv de religia și obiceiurile rusești, vor să rămână pe sărbătorilor pe rit nou, atât cele de Crăciun, cât și Revelionul. Dar după cum știți, noi, ucrainenii din România, avem un vicariate general care este subordonat Patriarhiei Române. Ne subordonăm Bisericii Ortodoxe Române, noi în continuare vom sărbători pe stil vechi.  ”, a spus Gheorghe Hleba, președintele Uniunii Ucrainenilor din Banat.

În conformitate cu recensământul din 2011, în România trăiau în jur de 20.000 de sârbi, dintre care 8.000 în judetul Timis. De asemenea, în județul Timiș, Caraș-Severin și Arad trăiesc aproximativ 10.000 de ucraineni bănățeni.

Comentarii

comentarii