Acasă Actualitate Sârbii din Timişoara au aprins ”badnjak-ul” în ajun de Crăciun

Sârbii din Timişoara au aprins ”badnjak-ul” în ajun de Crăciun

131
DISTRIBUIȚI

Comunitatea sârbilor din Timişoara a aprins, joi seară, în Ajunul Crăciunului pe rit vechi, badnjak-ul (stejarul), o traditie veche care simbolizează un nou început, sănătate şi bogăţie. 

Zeci de sârbi s-au adunat să participe la ritualul din Ajunul Crăciunului. Cei mai mici au cântat colinde şi au aruncat boabe de grâu în foc, pentru ca asupra familiilor lor să se abată belşugul.

Potrivit credinţei, cu cât flăcările focului ce cuprinde stejarul sunt mai înalte şi cu cât ies mai multe scântei, cu atât anul va fi mai bogat.

Badnjak-ul, în fapt trunchiuri de stejar sau bucăţi de pemn aşezate în forma unui trunci de copac, a fost aprins la toate cele 60 de biserici şi 5 mănăstiri sârbeşti din Banat.

Timp de trei zile, sârbii din Banat vor petrece alături de familie şi de cei dragi sărbătoarea Crăciunului, după care vor începe pregătirile pentru Revelion, care se sărbătoreşte în data de 13 ianuarie.

La finele lunii, în 27 ianuarie, sârbii au încă un motiv de petrecere, îl cinstesc pe Sfântul Sava, cea mai importantă figură a Bisericii Ortodoxe Sârbe.

Comentarii

comentarii