Acasă Actualitate Sârbii, ucrainenii și rușii din Timiș au sărbătorit Revelionul și au întrat...

Sârbii, ucrainenii și rușii din Timiș au sărbătorit Revelionul și au întrat în 2024

DISTRIBUIȚI

Cei aproximativ 12.000 de sârbi din Timiş au chefuit în restaurante cu prilejul Revelionului 2024, sâmbătă 13 ianuarie, adică ultima noapte a anului 2023. Două dintre cele mai puternice distracții au avut la în centrul Timișoarei, la restaurant Lloyd și la Aurora.

Ceilalţi creştin ortodocşi care au chefuit de revelionul pe rit vechi după calendarul iulian sunt macedonenii, ucrainienii şi ruşii-lipoveni. Anul Nou pe rit vechi, reunește tradițiile laice și cele creștin-ortodoxe. 

În fiecare an, în noaptea de 13 spre 14 ianuarie, sârbii, ucrainenii, rușii și lipovenii sărbătoresc trecerea dintre ani. Aceasta este o sărbătoare a anului nou pe rit vechi, care este celebrată de creștinii din biserici ortodoxe care nu au adoptat calendarul iulian corectat, precum și de creștinii care nu au acceptat corectarea calendarului de către biserici.

Cu o săptămână în urmă, cei 7.000 de sârbi din Timişoara – 12.000 în judeţul Timiş – au sărbătorit Crăciunul după Calendarul Iulian, marţi, 7 ianuarie.

Calendarul iulian sau pe stil vechi este decalat cu 13 zile faţă de calendarul oficial gregorian. Biserica Ortodoxă Română a trecut la noul calendar pe 1 octombrie 1924.

Calendarul iulian a fost folosit în Europa până în anul 1582, când Papa Grigore al II-lea a realizat un nou calendar, calendarul gregorian, care a fost adoptat de majoritatea ţărilor europene. Abia la Sinodul de la Constantinopol din anul 1923 a fost propus calendar iulian îndreptat.

În calendarul pe stil vechi cel iulian Crăciunul pe rit vechi se sărbătorește cu 13 zile mai târziu față de calendarul ortodox. La fel anul nou, tot cu o întârziere de 13 zile.

Astfel, sârbii din Banat au celebrat anul acesta Nașterea Domnului. duminică, 7 ianuarie, iar Revelionul Anul Nou, în noaptea de 13 ianuarie.

La mulți ani, prieteni sârbi, ruși, moldoveni, ucraineni!

Comentarii

comentarii