Acasă Administraţie Satele din Timiș încep să intre în rândul lumii civilizate

Satele din Timiș încep să intre în rândul lumii civilizate

DISTRIBUIȚI

canalizare-sateRuralul timişean începe să intre în rândul lumii civilizate. Cel puţin, aşa arată datele administraţiei judeţene, care a primit în 2015 cea mai mare sumă din ţară de la guvern, de peste 110 milioane de lei pentru drumurile judeţene, pentru străzi, construire şi amenajare de trotuare, introducere de reţele pentru apă-canal, pe PNGL al Guvernului României de modernizare a satului românesc.

„S-au realizat peste 393 km de reţea nouă de alimentări cu apă, o parte dintre cele vechi au fost înlocuite cu reţele noi, şi 379 de reţea nouă de canalizare, cu schimbarea totală a celor vechi”, spune Titu Bojin, preşedintele CJT.
În urmă cu zece ani, situaţia canalizării în comunele şi satele din Timiş era aproape inexistentă. Un prim lot de zece localităţi primeau atunci 4 milioane de dolari pentru sistemele de alimentare cu apă.
Gradul de canalizare al mediului sătesc din judeţul Timiş era de sub 1 la sută, în timp ce, la nivel general, acesta se ridică la 60 de procente.
În urmă cu aproape şase ani, Aquatim anunţa că peste 40.000 de locuitori ai satelor timişene vor beneficia de apă potabilă şi canalizare până în anul 2013, printr-o investiţie de 100 de o milioane de euro, fiind o primă etapă, parte dintr-un master plan pentru apă şi canalizare în judeţ, elaborat pentru următorii 30 de ani.
Ing. Ilie Vlaicu, directorul general al Aqutim, anunţa atunci că societatea a devenit operator regional, în 40 de localităţi, depăşind cadrul municipiului în ceea ce priveşte prestarea de servicii de profil.
‚Suntem într-o situaţie extraordinar de bună. Se încheie în ianuarie, cele 119 milioane euro care i-au fost alocate Aquatim pe POS Mediu apă-canalizare, tratae şi starţii de epurare, şi avem promisiunea că va urma a doua etapă, POS 2, care va avea 149 de milioane de euro. Se discută de aproximativ 270 milioane de euro pe ceea ce înseamnă infrastructura de apă-canalizare, tratare şi staţii de epurare în judeţul Timiş. În 2018 va trebui să avem 98% alimentările cu apă încheiate în tot judeţul şi 90% din punct de vedere al canalizării”, adaugă Bojin.

 

Comentarii

comentarii