Acasă Actualitate Săvârşinul – destinaţia turistică a anului 2022? Centrul atenției – Castelul Regal

Săvârşinul – destinaţia turistică a anului 2022? Centrul atenției – Castelul Regal

DISTRIBUIȚI

Săvârşinul este propunerea  pentru competiţia Localitate Turistică 2022.  Votaţi Săvârşinul destinaţie turistică a anului 2022 în România, pe portalul www.destinatiaanului.ro!

Săvârşinul, în categoria Localitate Turistică. Această competiţie este organizată de Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului, în parteneriat cu Prima TV.

De anul trecut, castelul regal primeşte turişti şi a devenit unul dintre principalele repere turistice la nivel naţional. 

Între pereţii săi s-a scris o parte din istoria României moderne, destinul Casei Regale se împleteşte cu castelul acesta cochet.  

Începând cu duminică, 1 mai 2022, Parcul și Satul Regal vor putea fi vizitate în fiecare săptămână în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, între ora 9.00 și ora 18.00.

 Vor putea fi vizitate Muzeul Automobilului, Atelierul Auto al Regelui Mihai, Magazinul de Suveniruri și Casa Ceaiului, unde vizitatorii vor putea servi cafea, ceai, sucuri de fructe și patiserie locală. 

Tot la Săvârşin funcţionează şi Muzeul Eugen Popa, unic în România prin colecţia de tablouri şi obiecte aduse de artistul plastic din călătoriile sale în China.

Informaţii suplimentare despre aceste obiective se pot obţine de pe pagina de internet www.visitarad.ro

Campania Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului şi a postului de televiziune Prima TV are trei etape. Nominalizările pentru finala regională se fac până în 10 aprilie, desemnarea Destinaţiei Anului – faza regională se va realiza până în data de 30 aprilie, iar faza naţională până în 30 iunie. 

Se vor califica în etapa regională destinaţiile care primesc cel puţin o sută de nominalizări din partea publicului pe pagina de internet www.destinatiaanului.ro

pentru fiecare dintre categoriile menţionate. Câştigătorii vor fi desemnaţi ţinându-se cont de criterii ca susţinerea instituţiilor din destinaţiile respective, implicarea publicului, voturile obţinute de destinaţii.

Unul dintre cele mai spectaculoase obiective este castelul regal de la Săvârșin.

 Acesta are o istorie zbuciumată care se întinde pe aproape 400 de ani. Edificiul a fost construit între anii 1650 – 1680 de către familia Forray. În noiembrie 1781, rasculații lui Horea, cărora li s-au alăturat iobagii de pe domeniul Săvârșin, au dat foc castelului cât și bisericii romano – catolice de pe domeniu. 

Primul proprietar cert al domeniului Săvârșin a fost baronul András de Forray, născut în anul 1718. El a fost funcționar public în monarhia Habsburgică și a ocupat pozițiile de consilier guvernamental și comisar adjunct de poliție. 

Pe 9 noiembrie 1784, conacul a fost incendiat de răsculați, dar focul nu a distrus integral clădirea. Fiul baronului, András de Forray junior, și soția sa Júlia Brunswick de Korompa sunt cei care au ridicat noua clădire a conacului de la Săvârșin.

 Varianta a doua a castelului a fost construită între anii 1805 și 1816. Tânărul cuplu a construit un edificiu în stil neo-clasic la Săvârșin, iar arhitectul de grădini Heinrich Nebbien a fost rugat să deseneze planurile parcului nou-ridicatei clădiri.

 Dacă este adevărată mențiunea din unele surse istorice că Ludwig van Beethoven a venit la Săvârșin în anul 1807, atunci marele compozitor nu a putut fi decât musafirul baronului András junior și al soției lui, contesa Júlia.

Comuniștii au confiscat castelul de la regele Mihai

Varianta de astăzi a clădirii este rezultatul încă unei transformări executate în anul 1905, când a fost adăugat un etaj pe capetele laterale ale castelului (la est și la vest).

 Aceste lucrări au fost făcute de Károly și Maria Irma. În 1932, Antoniu Mocioni de Foeni, un respectat și influent personaj al curții regale, cumpără domeniul Săvârșin (castelul, parcul, clădirile adiacente și pădurile). Regele Mihai I cumpără proprietatea la 26 martie 1943 (coincidența face ca 26 martie să fie și ziua de naștere a primei fiice a regelui, Majestatea Sa Margareta, în anul 1949). Regele Mihai și mama sa, Regina Elena, vizitaseră castelul și proprietatea înainte de a deveni proprietari, ca musafiri ai familiei Mocioni, atât la Săvârșin, cât și la Bulci. 

Sub directa supraveghere a Reginei-Mamă Elena, castelul este supus unor lucrări de reparații și modernizare în anii 1943-1945. Din decembrie 1947 până la 1 iunie 2001, Familia Regală a fost absentă de la castel.

Începând cu ziua de 10 mai 2021, Satul Regal și Parcul Regal sunt deschise vizitărilor în grupuri ghidate.

Comentarii

comentarii