Acasă Eveniment Scandal între doi medici de familie din Ghiroda

Scandal între doi medici de familie din Ghiroda

DISTRIBUIȚI

scandal medici de familieDr. Koussini acuză o colegă şi două instituţii ale statului de fapte ilegale

În ultimele luni, în comuna Ghiroda are loc un scandal între doi medici de familie, o poveste în patru, pe ruta dr. Alina Isabela Koussini – Direcţia de Sănătate Publică Timiş (DSP) – Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Timiş (CJAS) – dr. Florica Drăgulete.

Totul a început în luna aprilie, când  CJAS a respins cererea de intrare în contract cu dr. Koussini, pe motiv că în Ghiroda există deja 3 medici de familie, aceasta fiind limita stabilită de Comisia de aprobare a Contractului Cadru pe anul 2013-2014. Dr. Koussini susţine că decizia CJAS este de neînţeles, pentru că în Ghiroda, până de curând, erau 4 medici de familie. Între timp, numărul acestora a scăzut, iar populaţia comunei a crescut. Simţindu-se nedreptăţită de CJAS, dr. Koussini a mers mai departe, în încercarea de a-şi găsi dreptatea pe alte căi. Aşa a descoperit o serie de fapte pe care le consideră ilegale. De la Primăria Ghiroda a aflat că dr. Florica Drăgulete, medic de familie în Ghiroda, nu mai are contract de concesionare pe spaţiul în care îşi desfăşoară activitatea, din cauză că a împlinit vârsta de 65 de ani. Primăria i-a acordat un termen de 720 de zile, până în decembrie 2014, pentru evacuarea spaţiului.
De aici a început scandalul. Dr. Drăgulete susţine că are dreptul să profeseze în respectivul spaţiu până la expirarea celor 720 de zile şi că relaţia sa cu DSP şi CJAS este în continuare legală. În schimb, dr. Koussini susţine că, din momentul în care contractul de concesionare şi-a depăşit termenul de valabilitate, autorizaţia sanitară de funcţionare îşi pierde la rândul ei valabilitatea, conform Ordinului Ministrului Sănătăţii 1030/2009, art. 14, alin. 1. În acest sens, dr. Koussini a depus în 25 aprilie o contestaţie la DSP, însă răspunsul nu a fost satisfăcător. Conform reclamantei, soluţionarea a depăşit termenul legal de 30 de zile, reclamaţia nu a fost direcţionată corespunzător către organul de control, iar răspunsul este neconform cu prevederile legii. În plus, dr. Koussini reclamă şi faptul că dr. Drăgulete are cabinet la etajul 1 fără rampă de acces pentru persoanele cu dizabilităţi.

Dr. Koussini acuză DSP de trei abuzuri

„Unii funcţionari de la DSP aveau o atitudine de dispreţ şi superioritate, alţii mi-au spus că nu pot face nimic pentru că au fost sunaţi. Eu ştiu şi de către cine, dar nu dau nume pentru că nu pot dovedi”, spune dr. Koussini. Contactată telefonic, Viorica Dumitru, director adjunct al DSP Timiş, a declarat: „Solicitarea doamnei doctor Koussini a fost direcţionată astăzi (6 iunie – n.r.) către Serviciul de Control în Sănătate Publică. Să-i retragă ei autorizaţia doamnei Drăgulete”.
Dr. Koussini mai spune că, odată ce autorizaţia sanitară de funcţionare nu mai e valabilă, dr. Drăgulete nu mai are nici dreptul de a se afla în contract cu CJAS. Conform acesteia, colega ei sexagenară a încasar ilegal, timp de şase luni, aproximativ 100.000 de euro de la stat. În acest sens, dr. Koussini s-a adresat organelor de investigare şi combatere a fraudelor, dar şi ministrului Sănătăţii.

Dr. Drăgulete: „Dr. Koussini vrea să-mi fure pacienţii”

În schimb, dr. Drăgulete îşi susţine dreptul de a profesa în continuare şi de a se afla în contract cu CJAS. Ea spune că dr. Koussini nu a putut intra în contrct cu CJAS din cauza faptului că nu are pacienţi, iar acum încearcă să-i fure pe ai ei. „Eu am fost acuzată şi la CJAS, unde am avut auditul, am fost acuzată şi la DSP. Problemele sunt mai adânci. Dânsa nu vrea să înţeleagă nişte treburi. Vrea neaparat să intre şi este ilegal ceea ce face. Am acte, tot. Cum nu am dreptul, când am autorizaţie? Mi s-a dat o prelungire la concesiune. 720 de zile. Am acte cu aprobarea consiliului local şi tot. De la DSP i s-a dat răspuns că e totul legal. Eu sunt într-adevăr la vârsta pensionării, dar am dreptul să lucrez în continuare. În concesiune spune că la 65 de ani nu mai pot să-mi facă concesiune, dar mi-au făcut o prelungire până la 1 decembrie 2014, până mă aranjez. Pe urmă îmi iau pacienţii şi mă mut în alt spaţiu. Am anunţat modificările la DSP, am avut auditul, corpul de control a venit şi mi-a dat o sancţionare pentru că am omis să precizez modificările. De 4 luni mă hărţuieşte doamna Koussini. Dânsa nu are pacienţi şi din cauza asta CJAS nu încheie contract cu ea. Acum crede că-i dau pacienţii mei. N-o să-i capete în veci. Ar trebui să vin eu să vă povestesc cum a intrat ea. Cum a ajuns să primească o concesiune de 30 de ani pe spaţiu. Ea nu înţelege, nu cunoaşte legile. Ea nu mă reclamă numai pe mine, ci reclamă şi alte unităţi. Sunt lucruri ruşinoase pe care eu nu pot să le înţeleg. Eu am fost la jurişti. Jurista de la DSP mi-a dat dreptate, CJAS a încheiat contract cu mine, nu văd care e problema dânsei şi ce are cu mine. Persoana mea şi cabinetul meu nu au nicio legătură cu cabinetul ei”, spune dr. Drăgulete.
Cum întregul scandal nu pare să-şi găsească rezolvarea pe căi amiabile, atât dr. Koussini, cât şi dr. Drăgulete sunt hotărâte să tranşeze problema în instanţă.

 

Comentarii

comentarii