Acasă Actualitate Scandal la Nădlac: agricultorii au ieşit în stradă din cauza autostrăzii

Scandal la Nădlac: agricultorii au ieşit în stradă din cauza autostrăzii

DISTRIBUIȚI

nadlac protestPeste 300 de agricultori au ieșit în stradă în orașul arădean Nădlac. Ei au organizat un marș de protest, fiind nemulțumiți că din cauza autostrăzii nu mai pot ajunge la terenurile pe care le dețin. Nădlăcanii au ieșit în stradă, cu fanfara din oraș și cu un sicriu, organizând astfel o înmormântare a agriculturii locale. Sicriul a fost urcat pe o platformă și plimbat prin Nădlac. Nădlăcanii l-au inscripționat cu textul „Agricultura locală“. Deasupra a fost așezată o coroană de flori, pe care scria „Un ultim omagiu adus țăranului nădlăcan“.

Protestul a fost organizat de către asociația producătorilor agricoli „Țăranul nădlăcan“, care a scos pe străzile orașului peste 150 de tractoare și alte utilaje agricole. Agricultorii au protestat pentru că din cauza erorilor de proiectare la autostrada Arad-Nădlac nu pot ajunge la terenurile lor. În proiect este prevăzută o singură trecere care leagă Nădlacul de Peregul Mare, dar acel pasaj este în formă de S și agricultorii cu utilajele nu-l vor putea folosi. Pentru a ajunge la parcelele pe care le cultivă, trebuie să ocolească 20 de kilometri. Practic, autostrada a împărțit suprafața agricolă a Nădlacului, fiind blocat accesul la terenurile cele mai fertile din zonă.

„Azi ne despărţim de tânăra noastră agricultură nădlăcană, plecată prematur dintre noi, după o copilărie chinuită şi o adolescenţă nefericită. Defuncta noastră agricultură a oferit sacrificiul suprem datorită lipsei de transparenţă şi a erorilor de proiectare a infrastructurii mult râvnitei autostrăzi A1”, a explicat unul dintre protestatari.

Primarul orașului Nădlac, Vasile Ciceac, a încercat să rezolve situația. „Eu fac toate demersurile ca să putem obţine ceea ce doresc nădlăcanii, pentru a ajunge la terenurile lor, pe care le au în proprietate. De nenumărate ori am făcut demersuri atât la CNADNR, cât şi la Ministerul Transporturilor şi, totodată, şi la Consiliul Judeţean Arad, pentru că şi drumul judeţean 709 J este implicat în acest proiect. Cea mai mare problemă este de partea Ministerului Transporturilor şi a CNADNR. Am trimis mai multe memorii și nu cred că este o situație de nerezolvat. Autostrada noastră are o singură traversare în zonă, pe 25 de kilometri, în timp ce în Ungaria, pe aceeași distanță, sunt șase”, a declarat Vasile Ciceac, primarul orașului Nădlac.

Autostrada Nădlac-Arad, pe tronsonul care a generat proteste, a demarat cu stângul. Dintr-o eroare de proiectare, coborârea de pe autostrada românească ajungea pe terenurile Ungariei. Când a fost remediată problema, a apărut alta: pentru că nu s-a folosit pământ de calitate, o parte din autostradă s-a surpat. Constructorul, Romstrade, nu și-a plătit angajații și, în cele din urmă, contractul cu această firmă a fost reziliat. 

Comentarii

comentarii