Acasă Actualitate Scandal și înjurături la consultarea lui Fritz cu cetățenii din Piața Traian

Scandal și înjurături la consultarea lui Fritz cu cetățenii din Piața Traian

DISTRIBUIȚI

Luni, 26 septembrie, după ce a ținut o conferință de presă pentru prezentarea primelor propuneri în proiectul de regenerare urbană a zonei Pieței Traian, primarul Dominic Fritz s-a întâlnit și cu cetățenii. Împreună cu edilul, au luat parte la dialog și proiectanții de la Planwerk. A fost o prezentare, iar cu chiu, cu vai – și cu scandal pe alocuri – a fost și dialog.

Scandalul a avut mai multe cauze. În primul rând, pentru că evenimentul nu a fost anunțat cum trebuie, mulți aflând de el doar cu câteva ore înainte. Unde mai pui și că nu exista nici suportul de unde cetățenii să afle ce exact se va discuta. Pe de altă parte, „scandalagii” s-au refulat din cauza altor probleme pe care primăria încă nu le-a rezolvat – sau chiar ea le-a creat – în zonă.

Totul s-a aprins când, după introducerile de rigoare, Fritz le-a propus oamenilor să le vorbească despre istoricul Pieței. La acel moment, câteva persoane au început să țipe. Pe de o parte, unii care se luau de primar – „Trei sfert de oră vorbea numai secretarul de partid” –, pe de altă parte, alții care le spunea primilor să „Tacă în p**a mea”. Când și-a dat seama că scandalul poate degenera, Fritz a amenințat și cu finalizarea prematură a evenimentului. Primarul a făcut și vot cu mâna ridicată pentru a vedea cine vrea să asculte (și) prezentarea. La un moment dat, acesta a spus și că trebuie să plece la alt eveniment, dar la insistențele celor prezenți a decis să rămână. Până la urmă, cu întârzieri cauzate și de probleme cu sunetul, primarul s-a impus și și-a început prezentarea.

În mare – excluzând întreruperile repetate – primarul și echipa de la Planwerk au reluat ideile pe care le-au expus și cu câteva ore mai devreme, în conferința de presă. Pe scurt, pentru cei care nu știu, este vorba despre viziunea care presupune reducerea traficului și desființarea parcărilor din piețe, pe de o parte, și amenajarea spațiilor verzi și a spațiilor pentru terase, pe de altă parte. Mai multe detalii puteți găsi în articolul „Regenerarea urbană a Pieței Traian: mai puține mașini, mai mulți pietoni și bicicliști. Mai puține locuri de parcare, mai multe spații verzi și terase”.

În ceea ce privește nemulțumirile celor prezenți în sală, acestea au fost mai mult sau mai puțin pe subiect. Totuși, într-o măsură sau alta, fiecare a primit răspuns. În general, cetățenii s-au plâns de clădirile degradate. „Să vină turiștii și ce să vadă? Nu avem ce să vedem”, a spun o persoană. „Degeaba faceți frumos în zonă, dacă clădirile stau să cadă”, a completat o alta. Fritz, alături de arhitectul-șef și de proiectanții de la Planwerk, a explicat că proiectul prevede doar intervenții pe domeniul public. Totuși, a mai spus edilul, există proiecte punctuale de renovare a clădirilor primăriei – două dintre ele, pe str. Ștefan cel Mare –, dar a vorbit și despre regulamentul de sprijin pentru reabilitarea clădirilor istorice.

O altă problemă arzătoare a fost și cea a parcărilor. Arhitectul-șef Gabriel Almăjan a spus că, într-adevăr, vor fi desființate locurile de parcare din cele patru piețe din zonă, însă primăria ar avea în vedere și construcții noi, în fața ENEL-ului, de exemplu. Cât despre accesul în zonă, Fritz a spus de „autorizații de riverani” și pentru aprovizionare, iar proiectanții au promis că vor fi și câteva „alveole” dedicate printre copaci și terase.

Răspunzând altor întrebări din public, Fritz și echipa sa au precizat că lucrările efective nu vor începe nici măcar în 2023 și vor dura cel puțin doi ani de zile, că finanțarea lor va fi făcută fie din fonduri europene, fie printr-un credit. La fel, celor care s-au plâns de calitatea lucrărilor făcute de primărie, primarul le-a promis că, la fel cum a fost și la licitația pentru proiectare, și la cea pentru execuție vor exista criterii privind calitatea lucrărilor.

A doua zi, primarul le-a expus și urmăritorilor de pe rețelele de socializare cele petrecute în ajun. Scandalul l-a catalogat drept „tensiune”, iar discuția drept „dialog constructiv”. Iată textul postării primarului:

„A fost și tensiune, dar și dialog aseară când am lansat consultarea de o lună despre cum să transformăm zona Traian.

După un început dificil, în care câțiva dintre cei veniți au încercat să întrerupă începerea prezentării, am stat aproape 2 ore pentru un dialog deosebit de constructiv.

Sala a fost plină, cred că peste 100 de oameni de toate vârstele au venit, fiecare cu părerea lui, nemulțumirea sau bucuria că se schimbă ceva. Nu am plecat până când fiecare din cei care au avut ceva de întrebat, a întrebat. Și la fel va fi și în 10 octombrie, cand va fi următoarea întâlnire cu echipa de proiectanți, tot acolo în Traian.

M-au bucurat onestitatea și pasiunea celor prezenți atunci când au vorbit despre casa lor. Unii și-au exprimat îngrijorarea pentru locurile de parcare, alții au insistat pentru mai mult spațiu pentru oameni și mai puțin pentru mașini. Mulți au spus că nu doar spațiul public, ci și clădirile din zonă au nevoie de reabilitare, chiar dacă nu fac parte din acest proiect. Dar toți suntem de acord că zona Traian merită mai mult și mai bine.

De aceea, vă încurajez pe fiecare să participați la această consultare publică. În funcție de răspunsul vostru, echipa de proiectare poate sa facă îmbunătățiri proiectului pe care îl vom implementa. Până în 23 octombrie durează consultarea publică.

Pentru prima dată Timișoara pune în discuție o documentație tehnică în etapa de concept, adică foarte devreme. Propunerea arhitecților urbaniști poate fi consultată online aici: https://decidem.primariatm.ro/processes/ConsultareTraian22. Și tot aici se pot formula și propuneri de îmbunătățire a acesteia.

Spuneți-le și celor care nu au acces la internet că pot obține prezentarea proiectului de la Biroul de reabilitare cartiere istorice (str. Ștefan cel Mare nr. 2 – Palatul Ștefania din Piața Traian), de luni până joi, între orele 9 și 16. Și tot acolo pot lăsa sugestiile lor, pe formulare.”.

Comentarii

comentarii