Acasă Administraţie Scandalul gunoaielor ia amploare la Arad

Scandalul gunoaielor ia amploare la Arad

454
DISTRIBUIȚI

Trist, dar adevărat: proiectul cu finanțare europeană de colectare a deșeurilor în județul Arad are probleme majore. O arată chiar directorul executiv al ADI SIGD Arad, Adrian Țolea, care îi informează astăzi, printr-o adresă, pe membrii Consiliului Director despre dezastrul din proiect. „Zona 2 și zona 5 – Grup de Salubritate Urbană  – am constatat lipsa autorizației de mediu, a licenței de operare pentru zonele menționate, a autospecialelor asumate prin oferta declarată câștigătoare și a investițiilor (în integralitate) asumate; în urma monitorizării, pe teren, efectuată de către aparatul tehnic al Asociației s-au întocmit, împreună cu primarii, mai multe procese verbale de constatare a absenței echipajelor de colectare ale operatorului; totodată, precizez că în anumite localități (Lipova, Ghioroc, Savârșin, Socodor, Grăniceri etc.) serviciul de colectare s-a realizat folosind alte autospeciale, respectiv ale primariilor Săvârșin, Lipova sau Socodor; cele 2 autospeciale ale Consiliului Județean Arad colectează, în amestec deșeurile menajere care includ deșeuri reziduale, reciclabile și biodegradabile”, spune Adrian Țolea. Directorul executiv al ADI SIGD Arad arată că în zona 3 și 4 situația este extrem de gravă: „Zona 3 și zona 4 – Activ Salubritate – am constatat lipsa autorizației de mediu, respectiv a investițiilor asumate (reglementate prin protocolul semnat și prin actul adițional care se va semna după aprobarea în consiliile locale)”.

Stațiile de transfer se confruntă cu probleme majore. „Stațiile de transfer – FCC Environment – lipsa autorizației de mediu și am constatat că nu funcționează cântarele cu care au fost dotate prin construcție”, arată Adrian Țolea. Directorul executive al ADI SIGD Arad spune prin aceeași adresă că „Stația complexă Ineu-Mocrea – Activ Salubritate – lipsa autorizației de mediu și am constatat că nu funcționează cântarul cu care a fost dotată stația la momentul construcției”.

Nici în cazul RETIM situația nu este mai bună. „Zona 1 – Retim Ecologic Service – am constatat că nu sunt preluate și distribuite toate pubelele achiziționate prin proiect de către CJ Arad. Toodată, precizez că Stația de Sortare Arad nu este funcțională și inclusă în Sitemul Integrat de Gestionare a Deșeurilor așa cum a fost prevăzut în proiect”, arată directorul executiv Adrian Țolea. În plus față de cele constatate de Adrian Țolea, trebuie adăugat că, în zona 1, operatorul nu a utilizat stația de sortare de la Mocrea, așa cum se specifica în contract, până la finalizarea licitației pentru preluarea stației de sortare din Arad, fapt care s-a repercutat asupra atingerii procentului de colectare selectivă pentru anul trecut.

Adrian Țolea le-a transmis consilierilor județeni să meargă să verifice respectarea modului de colectare pentru zonele 2, 3, 4 și 5, trimițându-le și graficele de colectare asumate de operatori.

Comentarii

comentarii