Acasă Economic Scapă pentru totdeauna de calvarul parchetului care scârțâie

Scapă pentru totdeauna de calvarul parchetului care scârțâie

DISTRIBUIȚI

Cel puțin o dată în viața fiecăruia dintre noi, ne-am găsit în situația amuzantă, dar destul de enervantă pentru somnul copiilor sau a persoanei iubite, de a încerca să evităm zonele în care parchetul a început să scârțâie. Și pentru că levitarea în zbor peste zonele cu probleme nu este o soluție, în acest articol, experții de Infocasa – blog specializat în idei de amenajare casa, vor încerca să vă propună câteva soluții, pe cât de simple, pe atât de eficente. 

Cu toții suntem de acord că pardoselile care scârțâie sunt enervante, însă fixarea lor este una relativ simplă. Deși orice parchet poate scârțâi, parchetul din lemn de esență tare și scările din același material sunt principalii “vinovați” pentru zgomotele deranjante, mai ales din timpul nopții sau în timpul orelor de odihnă. Scârțâitul apare în timp, problema acutizându-se pe masură ce lemnul se usucă, se contractă și se îndoaie, creând un zgomot iritant pentru urechile noastre. Deși comun pentru o amenajare apartament sau casă cu pardoseală din lemn natural, acest fenomen de contracșie în timp a lemnului, face ca plăcile de parchet să se preseze una împotriva alteia sau împotriva substratului.

Este foarte important ca înainte de a trece la repararea parchetului, să depistați cauza care a dus la această defecțiune ca să și stiți ce să remediați. Printre cele mai comune motive se regasesc montajul realizat deficitar încă de la începutul lucrărilor și umiditatea care depășește constant limitele acceptabile. Urmează etapa de inspecție atentă a sursei cauzatoare de disconfort sonor. Îndepărtați mocheta sau covorul și examinați plăcile de parchet, în special zonele în care se aude scârțâitul. Dacă zona este situată la mansardă, ar putea exista o problema cu grinzile de susținere din lemn. Dacă plăcile nu se freacă una împotriva celeilalte, problema este mai mult decât probabil, rezultatul unui decalaj între parchet și grinzi. În acest caz, merită să cereți sfatul unui profesionist, deoarece pot fi necesare unele reparații extinse.

Cu toate acestea, dacă placa de parchet este fixată ferm, încercați să remediați fisurile cu pudră pulbere de talc sau lubrifiant cu pudră de grafit, iar dacă spațiul este prea strâns pentru a permite pudrei să pâtrundă singură între plăci, utilizati o cartelă subțire din plastic, cu care sa compactați în locurile înguste. Dacă parchetul scârțâie în continuare, repetați acest proces, testați și adăugați mai multă pudră până când plăcile vor fi fixate și zgomotul deranjat va dispărea. Uneori, plăcile de parchet se pot desprinde ușor, permițând mișcarea între acestea. În acest caz, scoateți plăcile vechi și încercați reasamblarea lor, umplând spațiile dintre plăci cu ajutorul unui chit special sau cu adeziv pentru parchet.

Dacă ți-a plăcut acest articol și consideri că sfaturile noastre te pot ajuta cu adevărat să-ți rezolvi problemele casnice indiferent de natura lor, intră pe infocaca.ro, unde te așteptăm cu o mulțime de alte sfaturi practice sau idei de amenajare a căminului tău, începând de la idei de decor pentru o baie romantică, amenajarea perfectă pentru camera copilului tău, peisagistica pentru grădini sau terase și până la sfaturi despre alegerea unui semineu living care să-ți completeze căminul cu magia din jurul focului de lemne, în compania familiei și tuturor celor dragi ție. 

Comentarii

comentarii