Acasă Politica Scenariul armistițiului în PSD

Scenariul armistițiului în PSD

DISTRIBUIȚI

Ieri am prezentat scenariul cel mai rău, care poate arunca România într-o criză majoră. Nominalizarea de către Klaus Iohannis, indiferent de ce dorește PSD, a lui Mihai Tudose pentru formarea viitorului Guvern. Și cu toate consecințele care pot decurge dintr-o asemenea mișcare politică. Există însă și un scenariu al non-crizei. Un scenariu al unei succesiuni relativ normale, de la un Guvern PSD plus ALDE la un nou Guvern PSD plus ALDE, așa cum își dorește actuala majoritate. Conform acestui scenariu, altcineva din PSD, probabil Mihai Fifor, va prelua ștafeta Exutivului. Și vom avea, la un an de la alegeri, un al treilea Guvern PSD. Există și doi de ”dacă”. Mihai Tudose și Klaus Iohannis.

Mihai Tudose s-a înfățișat opiniei publice sub forma unui om politic decis să acționeze în forță. Când a fost desemnat premier, a garantat în fața Comitetului Executiv Național că, oricând acest organism de conducere decide că el trebuie să plece, va demisiona. A mai revenit asupra acestei teme a demisiei de două ori. Atunci când a reușit să excomunice doi miniștri din Guvern, utilizând retorica președintelui Klaus Iohannis și numindu-i pe aceștia ”penali” – e vorba de Rovana Plumb și de Sevil Shhaideh – și, încă o dată, zilele trecute, când a spus că joacă cu demisia pe masă la capitolul restructurarea Guvernului. Prin urmare, Mihai Tudose este obligat de cuvântul pe care și l-a dat să demisioneze. Asta ar trebui să se întâmple doar în situația în care Comitetul Executiv Național, printr-o majoritate de voturi, îi solicită demisia. Altfel, nu. A doua condiție a unei treceri fără peripeții de la al doilea Guvern PSD la cel de-al treilea este însuși președintele Klaus Iohannis. Acesta, la rândul său, s-a angajat cu ocazia investirii Guvernului Mihai Tudose că, în eventualitatea în care și acesta Guvern cade, a treia oară nu va mai nominaliza un candidat de premier la solicitarea PSD. Dar ce va face?

Dacă se ține de cuvânt, Klaus Iohannis are trei posibilități. O posibilitate este ca, după ce se consultă cu partidele parlamentare, să nominalizeze o personalitate politică dintr-un alt partid decât PSD. Sau chiar din afara clasei politice, însărcinând-o cu formarea noului Guvern. Un guvern politic sau un guvern tehnocrat sau un guvern de uniune națională. A doua opțiune a lui Klaus Iohannis este ca, ținând cont totuși de faptul că există o majoritate constituită, PSD plus ALDE, să desemneze un pesedist, altul decât cel nominalizat de majoritatea parlamentară. Și altul decât Mihai Tudose. Și, în fine, a treia opțiune pe care o are este ca, ținând cont de faptul că există un buget propus de Mihai Tudose și adoptat de Parlament, să aprecizeze că cea mai potrivită personalitate pentru noul Guvern ar fi tot Mihai Tudose. Cel renegat de PSD.

Două dintre cele trei opțiuni aruncă România într-o criză politică profundă, care poate genera dizolvarea Parlamentului și alegeri anticipate.

Dacă însă Klaus Iohannis nu-și respectă cuvântul dat și acceptă pur și simplu nominalizarea făcută în aceste zile, poate chiar azi, de către PSD, să spunem în persoana lui Mihai Fifor, atunci România nu va fi în criză și vom asista pur și simplu la o simplă schimbare de ștafetă politică înăuntrul aceleiași formațiuni majoritare.

Acest scenariu presupune în mod straniu îndeplinirea cumulativă a două condiții. 1). Ca Mihai Tudose să-și respecte cuvântul dat. 2). Ca președintele Klaus Iohannis să-și încalce cuvântul dat.

 

 

 

Comentarii

comentarii