Acasă Actualitate Schimbare pe ultima sută de metri. Abonații Colterm nu vor avea facturi...

Schimbare pe ultima sută de metri. Abonații Colterm nu vor avea facturi mai mari, dar primăria își va mări subvenția anuală cu 32 de milioane de lei

DISTRIBUIȚI

În după-amiaza de joi, 15 decembrie, așa cum anticipau reprezentanții Primăriei Timișoara încă de dimineață, consilierii locali din Timișoara au fost de acord cu creșterea tarifului la gigacalorie, în conformitate cu calculele făcute de ANRE. Totuși, deși inițial această creștere ar fi urmat să fie suportată de clienți, în urma unui amendament propus de social-democratul Radu Țoancă și aprobat de majoritatea colegilor săi, s-a hotărât ca diferența de preț – aproximativ 130 de lei/MWh, să fie suportată de primărie.

„Știu că a fost o dezbatere și în spațiul public despre cât pot suporta abonații Colterm și cât putem susține de la bugetul local. Am discutat cu foarte mulți abonați Colterm în ultimele săptămâni că suntem într-o situație cu totul excepțională, cu o inflație scăpată de sub control, cu oameni care aleg fie să plătească factura la curent, fie să cumpere mâncare, și ar fi nedrept să creștem prețul cu 18% pentru populație. Eu cred că pentru o perioadă măcar, trebuie să subvenționăm această creștere și să ne asumăm acest impact bugetar, tocmai pentru că suntem într-o situație dificilă”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz, înainte de vot.

Amendamentul ca întreaga creștere să fie suportată din bugetul local a fost adoptat cu 19 voturi „pentru”, iar întreg proiectul de HCL a fost aprobat cu 22 de voturi „pentru”. Astfel, noul preț de producție a termoficării a fost ajustat cu nivelul inflației de la 715,35 de lei, la 847,61 lei/MWh (fără TVA). Din acesta, aproximativ 500 de lei/Mwh va fi acoperit de Primăria Municipiului Timișoara, din bugetul local, iar prețul plătit de clienții Colterm va rămâne neschimbat: aproximativ 347 de lei/Mwh.

 

„Vă reamintim că în acest an, prin subvenții și plata pentru pierderi tehnologice, Primăria Municipiului Timișoara a susținut Colterm cu peste 150 de milioane de lei, o sumă record în istoria companiei. Cu acești bani, Colterm a reușit să plătească atât facturile curente, cât și să se pregătească pentru iarnă, având la începutul sezonului rece rezerve de materii prime pentru a funcționa timp de o lună în cazul extrem de improbabil în care transporturile de cărbune sau furnizarea de gaz ar fi afectate. Totodată, Primăria Timișoara mai plătește în prezent și o garanție dată furnizorului de gaz de către administrația precedentă, pentru facturi de gaz din 2014, în valoare totală de peste 70 de milioane lei”, mai țin să menționeze reprezentanții primăriei într-un comunicat de presă.

În timpul ședinței, discuțiile referitoare la acest punct s-au întins mai mult de o oră. Mari noutăți nu s-au adus. Peneliștii au amintit că numai sub administrație useristă au existat întreruperi la furnizarea energiei termice și au fost primite amenzi pentru lipsa certificatelor de poluare. La rândul lor, useriștii au reiterat că din cauza stării în care au preluat societatea, în mod special a datoriilor, s-a ajuns în această poziție.

Ce este cert este că ANRE a calculat noile tarife încă din septembrie, că adresa Colterm a ajuns în primărie în octombrie, dar de abia acum, în decembrie, a fost pusă pe ordinea de zi. Acest lucru ar însemna că societatea va simți modificări de abia peste câteva luni. Noile tarife se aplică din ianuarie, facturile aferente vor fi emise în februarie, iar plățile vor fi primite cel mai probabil spre începutul lunii martie. Pentru lunile în care se știa de noul tarif, dar din cauza tergiversărilor acesta nu s-a aprobat, administratorul judiciar al Colterm ar urma să dea primăria în judecată. La fel, și pentru diferențele de tarif de dinaintea anterioarei modificări, sume încă nerecuperate.

Comentarii

comentarii