Acasă Actualitate Schimbarea la Faţă a Mântuitorului, praznicul care închide vara

Schimbarea la Faţă a Mântuitorului, praznicul care închide vara

DISTRIBUIȚI

Creştinii ortodocşi prăznuiesc pe 6 august una dintre cele mai mari şi mai frumoase sărbători, aceea a Schimbării la Faţă a Mântuitorului (Obrejenia).
Minunea s-a întâmplat pe Muntele Taborului, unde Iisus a urcat să se roage şi i-a luat cu El pe trei dintre apostolii săi, pe Petru cel tare în credinţă, pe Iacov (cel care avea să moară primul pentru credinţa în Hristos) şi pe Ioan, cel ce avea să mărturisească despre Iisus-Fiu al Lui Dumnezeu cu cuvânt puternic.

“Şi pe când se ruga, deodată, faţa Sa deveni o alta, Se schimbă şi sclipi ca soarele, în timp ce hainele Sale deveniră strălucitoare, de un alb scânteietor, cum nu poate înălbi pe pământ înălbitorul”, mărturiseşte Sf. Evanghelist Marcu (9,3).

A fost minunea care i-a făcut pe apostoli să înţeleagă şi mai bine lumea hristică, rugându-L pe Mântuitor să-şi facă fiecare dintre ei câte o colibă şi să rămână acolo, în rugăciune şi în Lumina dumnezeiască.

În Timiş, Mănăstirea Săraca este purtătoarea acestui hram, dar şi la celelalte mănăstiri din judeţ s-au adunat de seara trecută deja, foarte mulţi credincioşi.

Credinţa populară se spune că în această zi se anunţă deja toamna, pentru că primele stoluri de păsări călătoare pleacă de la noi. Tot în această zi se sfinţesc grădinile, boabele de grâu pentru semănat şi recoltele. Credincioşii duc la biserică prinoase din roadele pe care le au pentru a fi binecuvântate de preot şi împărţite celor sărmani, dar şi pentru sufletele celor plecaţi. Dacă în ziua Schimbării la Faţă vremea este însorită şi plăcută, toamna va fi una roditoare şi îmbelşugată. Este bine ca până la această dată, ţăranii să termine de cosit şi de adunat fânul. Pentru bucuria sărbătorii, Biserica Ortodoxă a lăsat dezlegare la peşte în această zi.

Comentarii

comentarii