Acasă Cultura Schimbarea la faţă a sârbilor a început la Consulatul General al Serbiei...

Schimbarea la faţă a sârbilor a început la Consulatul General al Serbiei de la Timişoara

DISTRIBUIȚI

Cea mai importantă manifestare a diasporei, intitulată Schimbarea la faţă a sârbilor, a debutat la Consulatul Serbiei de la Timişoara cu o întâlnire între scriitorii români şi din ţara vecină, joi 17 august, în prezenţa consulului Vladan Tadic.

Cu acest prilej a fost prezentat poetul sârb din Muntenegru, Radomir Uljarevic, laureatul celui mai important premiu literar, Marea Diplomă de Baziaş, care va fi înmânat, vineri 18 august, în curtea Mănăstirii Baziaş, înfiinţată de către Sfântul Sava.

Slavomir Gvozdenovic a explicat că, în perioada 17 -20 august, vor avea loc mai multe seri literare organizate la Baziaş, Socol, Belobreşca sau la Moldova Veche. “Pentru noi este important că totul începe de la Timişoara, care rămâne capitala spirituală a sârbilor din România, indiferent unde trăiesc. Noi dorim să promovăm valorile sârbilor care trăiesc în această ţără. Am dorit să facem şi întâlnirile cu comunităţile locale, sârbi şi români, împreună. Am inclus şi vizitarea mănăstirilor. Schimbarea la faţă a sârbilor rămâne cea mai importantă manifestare literar-spirituală a noastră din întreaga lume. Premiul Marea Diplomă de Baziaş a intrat în circuitul premiilor literare sârbeşti, singurul din diaspora. A fi împreună cu scriitori din 12 ţări este o mare bucurie şi o ocazie de a cunoaşte comunitatea sârbilor din România cu cele mai frumoase realizări”, a spus Gvozdenovic.

La eveniment a fost invitat şi preşedintele Uniunii Scriitorilor din Serbia, Radomir Andric, precum şi al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Timiş, prof. univ. dr. Cornel Ungureanu. El a amintit că în urmă cu nici o lună a fost sărbătorit un mare scriitor român, prieten al sârbilor, care a împlinit 100 de ani, iar peste puţină vreme va fi sărbătorit un scriitor sârb din filiala Timişoara care va împlini repede-repede tot 100 de ani. “Scriitorii diasporei sârbe de aici au câteva monumente la Timişoara. Există în marea literatură sârbă şi română întâlniri neobişnuit de frumoase care pot ilustra titlul de Timişoara Capitală Culturală Europeană. De data aceasta la Baziaş un mare scriitor va fi încoronat cu un premiu care arată că de la sârbi începe lumea. Îl felicităm pe laureat”, a spus prof. Ungureanu.

Schimbarea la faţă a sârbilor este organizată de Uniunea Sârbilor din România, cu sprijinul Guvernului României, Consulatului Serbiei la Timişoara şi al Consiliului Comunal din Vârşeţ.

 

Comentarii

comentarii