Acasă Actualitate Schimbările climaterice au fost analizate de către cei 27 de miniştrii ai...

Schimbările climaterice au fost analizate de către cei 27 de miniştrii ai Mediului din Uniunii Europene

DISTRIBUIȚI

Analiza măsurile de adaptare a naţiunilor la efectele schimbărilor climatice a fost unul dintre subiectele discutate la Reuniunea Informală a Miniştrilor Mediului din statele membre ale Uniunii Europene, care s-a desfăşurat la Praga, în perioada 14 –15 aprilie, în Republica Cehă. România a fost reprezentată de către ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi. Consiliul este principalul organism de decizie al Uniunii Europene şi are rolul de a supraveghea dezvoltarea durabilă, armonioasă şi echilibrată a activităţilor economice şi sociale, cu respectarea legislaţiei şi a standardelor pentru protecţia mediului.
În ceea ce priveşte măsurile de adaptare la efectele schimbărilor climatice, România susţine ca direcţiile principale de acţiune în acest domeniu, respectiv reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi adaptarea la efectele schimbărilor climatice, să fie complementare şi să se desfăşoare prin politici coerente şi convergente.
La nivel naţional, România a început deja pregătirea şi implementarea unor acţiuni concrete în domeniul adaptării la efectele schimbărilor climatice. Primul pas în acest domeniu s-a materializat prin „Ghidul privind adaptarea la efectele schimbărilor climatice”, adoptat la sfârşitul anului trecut.
Pe viitor, ţinând seama de acest ghid şi cu ajutorul tuturor autorităţilor responsabile, România îşi propune să meargă mai departe, prin elaborarea unui plan naţional de adaptare la efectele schimbărilor climatice. Cea de-a doua sesiune a fost dedicată analizei stadiului negocierilor internaţionale în domeniul schimbărilor climatice, pentru stabilirea unui acord post-2012.
În acest context, pe agenda reuniunii Consiliului Informal de Mediu s-a aflat dezbaterea acţiunilor pentru pregătirea celei de-a 15-a Conferinţe a Părţilor la Convenţia-cadru a Naţiunilor  Unite asupra Schimbărilor Climatice (UNFCCC), care va avea loc la Copenhaga, în perioada 7-18 decembrie 2009.

Comentarii

comentarii