Acasă Cultura Schizophonia #5 – Micleușanu M – spectacol electronic incendiar, la Casa Artelor...

Schizophonia #5 – Micleușanu M – spectacol electronic incendiar, la Casa Artelor Timișoara

612
DISTRIBUIȚI

Incendiarul spectacol electronic Schizophonia #5 – Micleușanu M. sound performance va avea loc, în 26 septembrie, de la ora 20.00, la Casa Artelor, strada Pacha nr. 8 Timișoara.

Invitatul sesiunii a V-a Schizophonia este Mitoș Micleușanu cu proiectul „Angstwurm”, care are la bază un setup hibrid: sinteză modulară + procesarea granulară a ”emisiilor” unui obiect sonor, precum și a unor elemente vocale.

Micleuşanu Mitoş ar putea fi cel mai cameleonic artist interdisciplinar pe care l-ai văzut până acum. Înarmat cu o voință de fier, Mitoș respinge hotărât orice încercare de brand-uire definitivă atât în privința sa, ca artist, cât și asupra demersurilor sale artistice.

În timp, a reușit să încalce toate dictonurile demotivaționale care ne spun că în viață nu le putem face pe toate și care ne poftesc forțat să ocupăm un loc într-o cutie proverbială, de dragul categorizării, al etichetării și a altor aberații social constructiviste.

Primele încercări în zona muzicii electronice le face în perioada 1998-2000 cu proiectul „Diafragma”, iar din 2002-2008, concentrându-se mai mult pe experiment, cu proiectul „Pneumaton”.

În prezent, proiectele sale electronice sunt semnate ca „Micleusanu M.” sau „CPU99”, iar zonele explorate se afla la confluența dintre sinteza modulară și granulară a sunetului, la interferența dintre ambient, post-industrial și electroacoustic.

Multe dintre lucrările sale pornesc de la field-recording sau de la ”preparate” obținute prin intermediul unor obiecte personalizate de artist în scop muzical.

„Una din preocupările mele de bază, este sondarea unui „substratum” sonor, generator de stări și percepții, pornind de la tratarea sunetului ca „pastă” cu potențial de modelare. Sunetul facilitează, pe de-o parte, „inducția” senzorială și conectarea la un substratum fluctuant, arhaic, cu care avem un contact de adâncime din ce în ce mai slab -se arată în caietul de prezentare.

Dinamica deja inerțială care ne transformă într-un soi de „bio-mecanisme” schizoid-paranoide, ridică tot mai multe întrebări legate de libertate și etică, fiindcă substratumul haotic din care venim, paradoxal, ne pare tot mai tulburător sau amenințător.

Reacțiile paranoide la acest substratum dezvăluie o ruptură, iar asta duce la o cibernetizare progresivă a percepțiilor. În altă ordine de idei, asta poate explica și relațiile tot mai deficitare sau disfuncționale cu mediul natural, pragmatismul consumerist care marginalizează tot mai mult sfera magică, mistică sau arhetipală”.


Comentarii

comentarii