Acasă Actualitate Şcoala privată a Mitropoliei Banatului, în Timişoara, e … în aer

Şcoala privată a Mitropoliei Banatului, în Timişoara, e … în aer

1064
DISTRIBUIȚI

Arhiepiscopia Timişoarei a înfiinţat şcoala privată ortodoxă “Antim Ivireanul” în urmă cu circa 10 ani. Din toamnă însă școala nu va mai exista din toamnă în forma actuală, copiii care o frecventează urmând să fie asimilaţi în învăţământul de stat. Spaţiul în care funcţionează acum este al primăriei, care susţine că nu îl mai poate pune la dispoziţia unui învăţământ particular, în timp ce Liceul de informatică “Grigore Moisil” are nevoie de spaţiu.

Spaţiul de aproape 8.000mp care a fost închiriat de municipalitate a fost de 4 ani, în 2014.      

Un proiect aflat pe masa aleşilor locali în plenul de vineri, vorbeşte despre oportunitatea înfiinţării, din anul şcolar 2018-2019 a Liceului Teologic Ortodox Sfântul Antim Ivireanul, cu nivelurile liceal, gimnazial, primar, nivel preşcolar program prelungit, care să funcţioneze în imobilul din str. Liviu Rebreanu nr. 35. Potrivit primarului Nicolae Robu, legea nu prevede posibilitatea trecerii unei şcoli private într-una de stat: “Nu există procedura legală pentru transformare”.

Ministerul Educaţiei a recomandat înfiinţarea unei şcoli de stat confesionale, iar demersurile în acest sens au început. Procedura este greoaie, trebuie evaluare, aviz de funcţionare provizorie, evaluare ARACIP pentru calitatea învăţământului preuniversitar, iar dacă se va da autorizarea provizorie de funcţionare, municipalitatea va cere modificarea reţelei şcolare şi i se va adăuga şi noua şcoală ortodoxă.

Dacă întreaga procedură nu se va finaliza până în septembrie, situaţia va deveni extrem de critică şi în momentul de faţă nu se întrevăd alternative.

Comentarii

comentarii