Acasă Actualitate Școala sufletului – în Caraș Severin

Școala sufletului – în Caraș Severin

DISTRIBUIȚI

Peste 40 de copii cu vârste între 6 și 13 ani învață, odată cu debutul noului an școlar, într-o altă școală, o adevărată școală a sufletului, printr-un program educațional-catehetic inovativ, propus de coordonatorii Centrului de tineret „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” Moniom din Caraș Severin.

Copiii, elevi ai mai multor școli reșițene cu care centrul are încheiate parteneriate educaționale, participă, de câteva ori pe săptămână – în funcție de programul fiecăruia și de activitățile propuse – la o serie de ateliere educaționale, catehetice și cultural-artistice în fosta școală a satului Moniom, renovată în ultimii 5 ani și transformată într-un centru multifuncțional modern și adaptat cerințelor tinerei generații.

Peste 70.000 de euro au fost investiți începând din anul 2014 în clădirea fostei școli a Moniomului, bani proveniți în cea mai mare parte din donații și sponsorizări ale unor oameni de bine.

Dar principala investiție pe care coordonatorii centrului au făcut-o în toți acești ani a fost investiția în sufletele celor câteva sute de copii și tineri care i-au trecut pragul în tot acest timp.

Este un exemplu concludent prin care s-a demonstrat că nepăsarea poate fi compensată prin implicarea și dărnicia unor oameni cu suflet mare,  care au reușit să salveze școala satului și să o transforme într-o altă școală – școala sufletului pentru copiii și nepoții lor.

„Școala Sufletului” este un concept educațional inovativ, care abordează cateheza tradițională prin metode și abordări moderne, pe placul copiilor.

Aici cunoștințele și deprinderile de bun creștin se acumulează firesc, prin dialog deschis, interacțiune liberă, lucru în echipă și metode moderne de predare, specifice educației non-formale.

Copiii, împărțiți pe două grupe de vârstă, grupa mică – între 6 și 9 ani și cea mare – între 10 și 13 ani, vin cu mare drag la activitățile catehetice desfășurate sâmbăta, pentru că știu că aici îi așteaptă tot felul de surprize, jocuri, precum și întâlnirea cu prietenii lor de la biserică.

De altfel, activitățile catehetice de la centru se prelungesc mereu în biserica satului, copiii fiind o prezență activă la Sfânta Liturghie, dar și la celelalte slujbe.

Părintele paroh le rezervă, la finalul slujbei de duminică un timp al lor – cateheza copiilor – ocazie cu care aceștia prezintă credincioșilor proiectele educaționale și lucrurile învățate la „Școala Sufletului”.

„Am ales această denumire pentru școala noastră catehetică, plecând de la ideea că scopul principal al activităților pe care le derulăm la «Școala Sufletului» este tocmai formarea și îmbogățirea sufletească a copiilor noștri.

Este o legătură constantă și binevenită între ora de religie de la școală, educația din familie și formarea duhovnicească pe care o desăvârșim la centru și, mai ales, în Biserică”, a explicat coordonatorul centrului, părintele Mihai Ciucur.

Comentarii

comentarii