Acasă Eveniment Screening vascular la Spitalul Judeţean Timişoara, pentru prevenirea amputaţiilor

Screening vascular la Spitalul Judeţean Timişoara, pentru prevenirea amputaţiilor

DISTRIBUIȚI

luni la spital judetean DSCF3370Boala arterială periferică (BAP) este o maladie gravă cauzată de circulaţia proastă a sângelui în picioare, care face ravagii în Timiş. Arterele se îngustează datorită aterosclerozei –acumulare de colesterol (grăsimi) în sânge.

Începând de miercuri, 22 mai, Clinica de Chirurgie Vasculară Timişoara, din cadrul Spitalului Judeţean Timişoara, şi Asociaţia CompasX, asociaţie care luptă pentru reducerea numărului de amputaţii, demarează un program de screening pentru persoanele cu risc de a dezvolta boală arterială periferică. Prof. univ. dr. Mihai Ionac, şeful clinicii, a declarat luni, 20 mai, că dacă o persoană are cel puţin doi dintre următorii factori de risc, trebuie să vină imediat pentru a face un screening gratis, la Judeţean. Factorii de risc sunt: vârsta peste 45 de ani, prezenţa hipertensiunii arteriale, colesterol mărit, persoana este fumătoare, suferă de diabet sau are rude în familie care au suferit sau suferă de boli cardiovasculare. Telefonul la care se pot face programări este: 0745.308.086. Dr. Ciprian Bogdan, managerul Spitalului Judeţean Timişoara, a declarat că testul este gratis. Cei interesaţi trebuie numai să se programeze şi nu vor plăti nimic pentru consult.  
La programul de screening vor participa, pe bază de voluntariat, aproximativ 20 de medici specialişti şi rezidenţi în chirurgie vasculară, medici specialişti şi rezidenţi în cardiologie şi specialişti în ecografie. Programul de screening va cuprinde o consultaţie de chirurgie vasculară, un test Doppler pentru boala arterială periferică, măsurarea tensiunii arteriale şi a ritmului inimii, teste sanguine pentru colesterol, lipide, glicemie, uree şi creatinină şi ecografie Doppler carotidiană şi aortică. Medicii recomandă screeningul vascular pentru a depista din timp afecţinile vasculare. În ciuda noilor descoperiri în medicină, pe parcursul ultimului deceniu, numărul total de amputaţii majore de membru inferior a fost în continuă creştere. Fiind una dintre complicaţiile de temut ale bolii arteriale periferice, cu un impact deosebit asupra vieţii pacienţilor, amputaţia majoră de membru are o mortalitate de 50% la doi ani de la eveniment. Specialiştii precizează că depistarea factorilor care pot determina apariţia bolii şi, dacă este nevoie, tratamentul timpuriu al acestei afecţiuni, ajută pacienţii să trăiască mai mult, să aibă o stare de sănătate mai bună şi o calitate mai bună a vieţii. Programul se va desfăşura în Ambulatorul Spitalului Clinic Judeţean Timişoara, camera 1, gratuit.

Comentarii

comentarii