Acasă Cultura Scriitorul Nicolae Strâmbeanu, autorul romanului Evanghelia după Araña, se întâlneşte cu cititorii,...

Scriitorul Nicolae Strâmbeanu, autorul romanului Evanghelia după Araña, se întâlneşte cu cititorii, La Două Bufniţe Timişoara

1465
DISTRIBUIȚI

La Librăria “La Două Bufnițe” (Piața Unirii nr. 11) Timişoara,  va avea loc o întâlnire a cititorilor cu unul dintre cei mai de succes scriitorii în viaţă, Nicolae Strâmbeanu, cu ocazia reeditării celebrului romanul Evanghelia după Araña la editura Polirom, marți, 29 august 2017, de la ora 18.30.

Sub denumirea de Exotismul în proza modernă, discuția va fi susținută de autor, alături de Daniel Vighi și Viorel Marineasa. Evanghelia după Araña de Nicolae Strâmbeanu este o ediţie definitivă însoţită de un mapamond şi de notele autorului intitulate Oameni, fapte, vorbe, locuri, întâmplări adevărate. Romanul lui Nicolae Strâmbeanu prezintă în detaliu lumea secolului al XVI-lea. Sperând să găsească Insula Fericirii, Araña porneşte într-o călătorie pe mare şi pe uscat plină de peripeţii, îşi face pe parcurs prieteni şi duşmani, scapă la un moment dat chiar de pedeapsa cu moartea şi descoperă părţi ale lumii la care nici nu visa. Evanghelia după Araña este o carte a întoarcerilor ciclice la arhipelagul din fiecare cititor, scrisă cu mână sigură şi multă atenţie la detalii, în care aventura şi răsturnările de situaţie abundă.

Marius Chivu: „Nicolae Strâmbeanu ştie să scrie. Are umor, e sarcastic, patetic sau, după necesităţi, poetic, cunoaşte artificiile narative, respectă perfect convenţiile, naraţiunea lui are măsură şi ritm, în condiţiile unui material infernal.” Paul Cernat: „Pentru cititorii sătui de inflaţia mizerabilismului cool, de minimalisme fără relief, de microrealisme aptere şi de actualităţi ieftine, Evanghelia după Araña aduce o gură de aer proaspăt din altă lume, făcând diferenţa: un tratament fabulatoriu, de care proza noastră avea nevoie. Cartea de «călătorii pe mările de poveşti» a lui Nicolae Strâmbeanu are meritul de a (re)deschide o cale regală a ficţiunii capabile să re-încânte, să desfete şi să cucerească.”

Nicolae Strâmbeanu (n. 1956) a scris aproape doua decenii în secret la primul său roman, dar a debutat ca autor de fantezii tehnice, conform ocupației sale de bază. De altfel, susține că între cercetarea științifică universitară, pe care a practicat-o bună parte din viață, și literatură există o identitate de abordare a căutării în memoria și inventivitatea proprii, ca și în afara lor. În consecință, jocul de-a școala, început odată cu primele cuvinte așternute pentru persoana lui de mulți dintre locuitorii Republicii Literelor, continuă în pas alert și de aceea crede că toate întâmplările trăite, auzite doar de la alții sau imaginate merită miracolul prefacerii pentru el și pentru mulți alți curioși. A mai publicat: Evanghelia după Arana (2004, roman distins în 2005 ex aequo cu Premiul pentru debut al Fundației Anonimul/revista România literară), Scrisoarea pe care nu o vei citi niciodată (2006, roman nominalizat în 2007 la Premiul „Cartea anului pentru liceeni” de revista Cuvântul și la Premiul pentru proză al Filialei Timișoara a Uniunii Scriitorilor din România), Turnul de apă (2008, roman nominalizat în anul 2009 la Premiul național pentru proză al Ziarului de Iași), Răcani, pifani și veterani (Cum ne-am petrecut armata) (coautor, 2008, povestiri, coord. Radu Paraschivescu), Psaltirea profană (2009, poeme) – a informat Librăria La Două Bufniţe Timişoara.

 

 

Comentarii

comentarii