Acasă Cultura Scriitorul timişorean Şerban Foarţă, premiat de săptămânalul „Observator Cultural”

Scriitorul timişorean Şerban Foarţă, premiat de săptămânalul „Observator Cultural”

346
DISTRIBUIȚI

Cea de-a VI-a ediţie a Premiilor „Observator cultural” s-a desfăşurat luni, 26 martie, la Teatrul Odeon din Bucureşti. În cadrul Galei, juriul – format din Paul Cernat, Caius Dobrescu, Antonio Patraş, Iulia Popovici şi Carmen Muşat (preşedintele juriului) – a acordat opt premii, la cinci categorii, şi Premiul „Gheorghe Crăciun“ pentru Opera Omnia.

 Premiul pentru Opera Omnia i-a fost acordat anul acesta scriitorului timişorean Şerban Foarţă.

„Am fost flatat, încântat, bucuros. Ca întotdeauna când iei un premiu, poţi să ai şi îndoieli, dacă tu îl meriţi neaparat. Dar aici nu mai e vina mea, ci a celor care au acordat aceste premii. Premiul de excelenţă poartă numele lui Gheorghe Crăciun. Am fost oarecum prieten cu Gheorghe Crăciun. Spun oarecum pentru că stăteam la o oarecare distanţă, el fiind din Braşov. A fost o seară frumoasă, elegantă, decentă. S-a remarcat printr-un foarte mare bun-gust, în sensul organizării şi în sensul discreţiei şi a jocului de scenă din cadrul Galei. Asta se datorează doamnei Carmen Muşat şi domnului Ovidiu Şimonca, dar şi invitaţilor speciali, actorii Alexandra Murăruş şi Vlad Logigan, şi scriitorilor premiaţi”, a declarat, pentru ZIUA de Vest, Şerban Foarţă.

Premiul Opera Omnia a revenit, în anii precedenţi, lui Emil Brumaru (2011), Radu Cosaşu (2010), Norman Manea (2009), Mircea Ivănescu (2008) şi Mircea Horia Simionescu (2007).

În cadrul Galei au mai fost premiaţi şi scriitorii Alex Goldiş (debut), Nichita Danilov, Sorin Gherguţ (poezie), Nicolae Mecu (critică), Clara Mareş, Marta Petreu (eseu), Lucian Dan Teodorovici şi Alexandru Vlad (proză). Au fost omagiaţi şi traducătorii Sorin Mărculescu şi George Volceanov, cărora li s-au oferit Diplome de Excelenţă şi o sculptură realizată Elena Lot Vlad. 

Fiecare premiu la cele cinci categorii a avut valoarea de 2.000 de lei, cu excepţia premiilor ex-aequo, recompensate cu 1.500 de lei. Premiul „Gheorghe Crăciun“ pentru Opera Omnia a fost în valoare de 6.000 de lei. Trofeele oferite au fost realizate de sculptorul Elena Dumitrescu. „I-am spus şi domnului Şimonca să nu mai anunţe tare premiul, că trebuie să-mi iau un bodyguard”, a glumit poetul Şerban Foarţă, pe seama premiului în bani oferit de sponsorul Muşat&Asociaţii.

Şerban Foarţă este unul dintre cei mai importanţi şi cunoscuţi poeţi români contemporani, fiind totodată şi unul dintre cei mai activi şi apreciaţi, cu zeci de volume publicate şi numeroase premii literare. Scriitorul a ocupat funcţia de director al Teatrului Naţional din Timişoara, în perioada 1990-1991. Din 1992 a devenit profesor la Universitatea de Vest din Timişoara, Facultatea de Litere, secţia Jurnalism, iar de la 1 septembrie 2005 este pensionar.

Comentarii

comentarii