Acasă Actualitate Scrisoare deschisă adresată ministrului Educației și Cercetării. Peste 800 de profesori, elevi...

Scrisoare deschisă adresată ministrului Educației și Cercetării. Peste 800 de profesori, elevi și părinți au semnat pentru menținerea Aurei Danielescu la șefia ISJ Timiș

896
DISTRIBUIȚI

Comunitatea de profesori, elevi și părinți din Timiș își arată susținerea față de actualul inspector-șef al Inspectoratului Școlar Județean Timiș, Aura Codruța Danielescu, după ce s-a vehiculat că aceasta urmează să fie schimbată din funcție pe 24 martie, când îi expiră actualul mandat.

Pe 18 martie, o scrisoare deschisă a fost adresată ministrului Educației și Cercetării, Monica Anisie. În completarea acesteia, au fost anexate și listele cu cei care o susțin pe Danielescu, profesori, elevi și părinți, deopotrivă. În total, 808 nume sunt înscrise pe listele cu semnături.

Personalul didactic și nedidactic îi cer ministrei, conform prevederilor legale în vigoare, prelungirea contractului cu actuala șefă a ISJ Timiș, în condițiile în care, consideră semnatarii, și-a dovedit profesionalismul și și-a respectat obligațiile de manageriale. De asemenea, în scrisoarea deschisă, se amintesc și câteva dintre inițiativele Aurei Danielescu din cei patru ani, de când este la conducerea inspectoratului.

Iată și conținutul scrisorii deschise adresate Monicăi Anisie:

„Doamnă Ministru al Educației și Cercetării,

În momentul în care ați fost numită Ministru al Educației, speranțele noastre într-un demers legislativ și administrativ al mediului educațional preuniversitar mai eficient, mai transparent și mai performant au crescut. Sunteți un profesor care provine din învățământul preuniversitar și lucrul acesta ne-a făcut să credem că înțelegeți nevoile acestei comunități și că ne veți fi alături. Pentru că suntem o comunitate alcătuită din copii, dascăli și părinți.

Ne-ați promis transparență, debirocratizare, echitate și depolitizarea învățământului. Și v-am crezut. Ne-am bucurat atunci când ați afirmat că apreciați procedura de înscriere a copiilor în învățământul primar implementată în Timiș în urmă cu patru ani, o procedură pentru care însuși Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a felicitat-o pe doamna inspector școlar general. Ne-am bucurat și când ați legiferat-o, implementând-o la nivel național, era nu numai un semn de apreciere la adresa muncii unui profesionist, dar și un gest oportun, care urma visul unui om – acela de a oferi șanse egale tuturor copiilor.

Aflăm însă că nu mai doriți prelungirea mandatului în funcția de inspector școlar general al județului Timiș al doamnei profesor Aura Codruța Danielescu. Nu o să vă spunem cât de nedreaptă ni se pare această decizie de a înlătura omul, profesionistul care, timp de șapte ani, a adus transparență în procesul decizional, respectarea legii, preocupare pentru binele fiecărui copil și care nu a făcut niciodată alegeri bazate pe criterii politice, în special în această perioadă, în care traversăm o criză fără precedent generată de pandemia cu COVID-19.

Vă rugăm însă să respectați legea organică – Legea Educației Naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, care, în articolul 259, alin. 2) stipulează următoarele:

(2) Inspectorii şcolari generali, generali adjuncţi şi directorii caselor corpului didactic încheie contract de management cu ministrul educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului. Contractul de management poate fi prelungit, cu acordul părţilor, în urma evaluării performanţelor manageriale.

De asemenea, Ordinul Nr. 5557 din 7 octombrie 2011, cu modificările și completările ulterioare – privind aprobarea Metodologiei de organizare şi desfăşurare a concursului pentru ocuparea funcţiilor de inspector şcolar general, inspector şcolar general adjunct din inspectoratele şcolare şi de director al casei corpului didactic, prevede în cadrul Anexei 8, art. 3, referitor la durata contractului de management, același lucru pe care îl prevedea în 2015, anul în care doamna inspector școlar general a promovat concursul pentru ocuparea funcției (în conformitate cu Monitorul Oficial al României).

Articolul 3

Durata contractului de management

1. Prezentul contract de management se încheie pe o perioadă determinată de 4 ani, începând cu data emiterii ordinului ministrului educaţiei şi cercetării ştiinţifice de numire în funcţie a managerului.

2. În condiţiile în care managerul îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin prezentul contract de management, la expirarea termenului prevăzut părţile pot conveni prelungirea acestuia, în condiţiile legii.

Pentru contribuția sa valoroasă în a avea o Românie educată, pentru a asigura continuitate în implementarea politicilor educaționale în școlile timișene – așa cum ați promis atunci când ați prezentat viziunea dumneavoastră asupra educației – în numele copiilor din județul Timiș, noi, părinți, cadre didactice, directori ai unor unități de învățământ preuniversitar, respectuos vă solicităm acordul pentru continuarea mandatului, în calitate de inspector școlar general, a doamnei profesor Aura Codruța Danielescu.

În speranța unui răspuns favorabil, vă asigurăm de întreaga noastră considerație”.

Comentarii

comentarii