Acasă Actualitate Scrisoare deschisă către Camera Deputaților a Societății Timiș de Medicina Familiei

Scrisoare deschisă către Camera Deputaților a Societății Timiș de Medicina Familiei

DISTRIBUIȚI

Societatea Timiș de Medicina Familiei a trimis o scrisoare deschisă către Parlamentul României – Comisia de Sănătate a Camerei Deputaților – “care sperăm să voteze exceptarea, precum Senatul României. Trăim  într-o lume fluidă, în permanentă mișcare, în care nu știm încă “orientarea” reglementărilor privind controlul calității serviciilor medicale pentru siguranță pacientului în România”, atenționează dr. Claudia Iftode, președintele SMF Timiș.

“În numele comunității medicale din județul Timiș, precum și în numele tuturor medicilor români membri ai organizațiilor, ai colegiilor județene care au semnat “Memoriul” inițiat de către Societatea Timiș de Medicină Familiei și Patronatul Medicilor de Familie Timiș, memoriu retrimis tuturor instituțiilor statului român în luna septembrie 2018 (atașat), va mulțumim dumneavoastră, senatorilor din Senatului României – pentru că ați votat EXCEPTAREA cabinetelor de Medicină Familiei și Medicină Dentară de la Legea 185/2017 și de asemenea rugăm insistent că și parlamentarii din Camera Deputaților să voteze pentru exceptare, pe baza argumentelor aduse. De asemenea, vă rugăm să elaborați un amendament în plus în Comisia de Sănătate din Camera Deputaților prin care să fie exceptate de la Legea 185/2017 toate cabinetele medicale din Ambulatoriul de Specialitate, cabinete care nu aparțin spitalelor.

Toți medicii din România sprijină conceptul de creștere a calității serviciilor medicale pentru siguranță pacientului, concept care există în lumea medicală din Uniunea Europeană din care România face parte. Va atașăm în limba engleză și în limba română dezbaterea pe o moțiune, dezbatere recentă, de altfel, – începutul lunii octombrie 2018 – la Conferință Anuală a Colegiului Regal al Medicilor Generaliști din Marea Britanie  și va rugăm să citiți cu atenție ceea ce a subliniat Dr. Mary McCarthy, vicepreședinte al Uniunii Europene a medicilor de familie (UEMO).

Am inserat în această scrisoare deschisă un extras din această ședința și după cum vedeți, s-a votat pentru respingerea moțiunii, fiind explicate și motivele acestei decizii. Această în condițiile în care în UK „costurile calității” sunt suportate de către autoritățile naționale, regionale și locale. În Marea Britanie există o instituție asemănătoare cu Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (A.N.M.C.S) care se numește Centrul de Control al Calității (CQC) și care prin inspecțiile pe care le face în cabinetele medicilor a instaurat un “CLIMAT AL FRICII” , climat în care au trăit medicii lor de familie și nu s-a demonstrat în nici un caz creșterea calității serviciilor medicale prin instaurarea acestui climat de teroare ci dimpotrivă, a scăzut preocuparea pentru actul medical în sine și a scăzut timpul alocat de către medici pacienților lor.

Extrasul din ședința pentru dezbaterea moțiunii în care Dr. Mary McCarthy, vicepreședinte UEMO, arată clar că aceste “inspecții CQC” – pe model A.N.M.C.S – sunt un “nonsens”: „ Vorbind în timpul dezbaterii cu privire la impactul inspecțiilor CQC asupra medicinei generale la conferința anuală a RCGP 2018 de marți, reprezentantul regional a GPC și totodată vicepreședinte al Uniunii Europene a medicilor de familie (UEMO) Dr. Mary McCarthy a descris metodă actuală de inspecție că fiind un “nonsens”. Am vorbit cu membrii Colegiului regal norvegian al medicilor generaliști care au ascultat în tăcere și, în cele din urmă, și-au ridicat mâinile spunând: “dacă am face asta în această țară, nu ar mai rămâne nici un medic de familie în cinci ani” și m-am gândit: “Da, așa ceva se întâmplă și aici.”

De aceea vă mulțumim încă o dată, stimați domni senatori ai Senatului României, pentru discernământul pe care l-ați avut de a vota împotriva acreditării cabinetelor noastre de către A.N.M.C.S. conform Legii 185/2017. Suntem convinși, noi medicii români, care încă profesăm în România, că dumneavoastră, domnilor deputați din Parlamentul României, veți lua hotărârea cea mai bună pentru noi și pacienții noștri în context european!”, se arată în documentul semnat de dr. Claudia Iftode, președintele Societății Timiș de Medicina Familiei.

 

 

Comentarii

comentarii