Acasă Politica Scrisoarea unui monarhist către actuala coaliţie de guvernământ

Scrisoarea unui monarhist către actuala coaliţie de guvernământ

DISTRIBUIȚI

florin puscas fotoStimaţi parlamentari şi lideri ai partidelor aflate la guvernare,

Vă scriu aceste rânduri în contextul în care, aşa cum aţi anunţat, vă pregătiţi să modificaţi Constituţia României. O operaţiune necesară şi deosebit de importantă, care sper că va avea la bază interesele tuturor cetăţenilor din România şi nu diverse calcule politicianiste de moment. Pornind de la această prezumţie de bună-credinţă – pe care sper că o veţi respecta -, redactez această scrisoare, urmând ca la final să vă rog un lucru despre care am convingerea că nu este de nerealizat.

A trecut un an şi jumătate de la momentul în care preşedintele Băsescu făcea nişte afirmaţii total deplasate, neconforme cu realitatea şi de o bădărănie de nedescris la adresa Regelui Mihai. Am apreciat faptul că mulţi dintre dumneavostră aţi reacţionat şi aţi denunţat comportamentul preşedintelui. Am apreciat, de asemenea, o serie de acţiuni prin care v-aţi arătat respectul faţă de Casa Regală şi faţă de Regele Mihai. Discursul ţinut de Majestatea Sa în Parlamentul României a fost un moment emoţionat şi cu o semnificaţie deosebită pentru români în general şi pentru monarhişti în special. Desigur, nu am uitat faptul că unii dintre dumneavostră aveaţi, până nu demult, o cu totul altă atitudine faţă de Rege, dar am înţeles în acelaşi timp şi importanţa reconcilierii, a iertării şi chiar a uitării. Regele este al tuturor românilor şi mă bucur să-l văd mult deasupra intrigilor, a ranchiunelor şi a jocurilor politice.

Am apreciat, de asemenea, şi declaraţiile dumneavostră cu privire la monarhie ca formă de guvernământ viabilă pentru România. Am observat cu bucurie şi mici demersuri în scopul educării românilor cu privire la monarhie şi al descoperirii adevărului istoric din spatele mistificărilor începute de comunişti şi continuate cu spor şi azi.

Toate aceste acţiuni, puse în contrast cu atitudinea preşedintelui şi a majorităţii susţinătorilor lui, care nu s-au înghesuit să condamne atitudinea acestuia, v-au adus susţinerea şi voturile multor monarhişti. Unii chiar au început să spere că monarhia ar putea avea o şansă printr-o deschidere reală a dumneavostră faţă de problema revizuirii formei de guvernământ. Alţii, chiar dacă nu şi-au făcut foarte multe speranţe, s-au bucurat de atenţia pe care opinia publică o acordă subiectului.

Alegerile au trecut şi tema monarhiei a cam dispărut din agenda dumnevoastră. De unde monarhia era „forma de guvernământ cea mai potrivită pentru România” (Crin Antonescu, 24 octombrie 2012), s-a ajuns să se vorbească doar despre republica parlamentară şi, mai nou, de menţinerea republicii semi-prezindenţiale sau, Doamne fereşte!, de o republică prezidenţială. De bună seamă că e destul de greu să crezi în aşa-zişi monarhişti care visează republici sub diverse forme.

Am înţeles, „nu e momentul potrivit”. E un referen pe care îl tot auzim de mult timp. În parte, aveţi şi dreptate. Un referendum pe tema formei de guvernământ trebuie să fie precedat de o campanie amplă de informare şi de educare a românilor. Fără o asemenea campanie, prea mulţi ar vota pe baza intoxicărilor folosite timp de zeci de ani pentru spălarea pe creier a românilor. Iar respingerea monarhiei printr-un referendum ar distruge orice speranţă a monarhiştilor. Astfel, dacă vă declaraţi în favoarea monarhiei, dar consideraţi că nu este momentul potrivit, puteţi să vă probaţi buna-credinţă prin menţinerea subiectului în actualitate şi prin iniţierea de acţiuni de conştientizare a beneficiilor monarhiei pentru poporul român. E atât de simplu pentru dumneavostră!

Am înţeles că apropiata schimbare a constituţiei nu ne va aduce restaurarea monarhiei. Eu, cel puţin, sunt resemnat din acest punct de vedere. Îmi place să cred că monarhiştii nu sunt nici naivi, nici fanatici. Principiile monarhice nu sunt o religie, sunt chestiuni asimilate şi asumate intelectual, peste care s-a aşternut şi o componentă afectivă. Bazându-mă pe a dumneavostră bună-credinţă – pe care, iată, o pomenesc a treia oară -, vă cer un singur lucru. Actuala Constituţie a României are un articol (152) care, în alineatul (1), spune că forma republicană de guvernământ nu poate forma obiectul revizuirii. Vă rog să eliminaţi republica de pe lista realităţilor care nu pot fi modificate. Şi vă mai rog, ca o anexă la rugămintea principală, să stabiliţi obligaţii şi termene clare de revizuire a constituţiei în urma iniţiativei cetăţenilor. Mai departe, noi, monarhiştii din România, ne vom face datoria, ne vom răspândi crezul şi, la momentul potrivit, vom strânge semnăturile necesare unei revizuiri.

Trăiască Regele!

Cu stimă şi speranţă,

Un monarhist, vicepreşedinte (încă neoficial) al Filialei Timişoara a Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei

Comentarii

comentarii