Acasă Cultura Sculptorul Virgilius Moldovan! Din marile galerii ale lumii, la Muzeul de Artă...

Sculptorul Virgilius Moldovan! Din marile galerii ale lumii, la Muzeul de Artă Timișoara

1311
DISTRIBUIȚI

expo baroqBănățenii sunt așteptați, vineri, 21 iulie, de la ora 18:30, la Muzeul de Artă Timişoara, pentru la o întâlnire unică și directă cu unul dintre cei mai mari sculptori români în viață, Virgilius Moldovan, care va veni tocmai din Austria, pentru acest eveniment aflat la a doua ediție – Baroque Urban 2017. Intrarea este liberă.
Sculpturile lui Virgilius Moldovan sunt, la prima vedere, respingătoare, ba chiar scandaloase pentru ochiul obișnuit cu standardele de frumusețe impuse de societatea contemporană.
De ce ar trebui, atunci, privite?
Pentru că în spatele lor se ascund adevăruri ce trebuie abordate, teme care ne preocupă și pe care nu le putem trece cu vederea doar pentru că nu ne plac. Artistul ne pune față în față cu întrebări care privesc propria identitate, raportarea la lumea din jurul nostru și modul în care ne judecăm pe noi înșine și pe ceilalți, spune Ana-Daniela Sultana, curatorul expoziței.
Cunoscut mai mult peste ocean și în Europa – cu precădere în Austria, în a cărei capitală locuiește si lucrează de mai bine de trei decenii – artistul Virgilius Moldovan este protagonistul expoziției de artă contemporană „MEATING” din cadrul celei de-a doua ediții a proiectului Baroque||Urban. Lucrările sale, prezentate anterior în galerii, muzee, târguri și bienale de artă din Amsterdam, Beijing, Brașov, Cluj, Craiova, Florența, Frankfurt, Köln, Linz, Miami, Nashville, Praga, Rotterdam, sau Viena, ajung pentru prima dată la Timișoara, în cadrul evenimentului găzduit în perioada 21 iulie – 12 septembrie de Muzeul de Artă din Timișoara și organizat de Asociația Festivalul Baroc, Muzeul de Artă Timișoara și META Gallery.
“Născut în Brașov, la jumătatea decadei pe parcursul căreia orașul a purtat numele lui Stalin, Virgilius Moldovan este un artist excepțional, care nu necesită introducere pe plan internațional. Lucrările sale se regăsesc în spațiul public austriac și în numeroase colecții și expoziții ale galeriilor, muzeelor, târgurilor sau bienalelor de artă contemporană europene și de peste ocean. Mare parte din activitatea sa expozițională și de creație este concentrată la Viena, unde locuiește și lucrează de mai bine de trei decenii. Prin expoziția de față, găzduită de Muzeul de Artă din Timișoara, în cadrul celei de-a doua ediții a proiectului Baroque||Urban, personajele sale considerate adesea controversate ajung în premieră și în atenția publicului timișorean.
Neexcluzând alte mijloace de exprimare artistică, practica sa constă preponderent în sculptură, în care recurge la diverse materiale precum bronz, ghips, rășină sau silicon, din punct de vedere tehnic și la referințe istorice și socio-culturale, din punct de vedere al tematicii abordate. Pe artist îl preocupă, după cum însuși mărturisește, „morfologii aparte („Le Citoyen”) chiar patologice („Iris” ) sau excursuri politice neurotice („Rabbit hunter”, „Double target”)”, explică Sultana.
Organizatori: Muzeul de Artă din Timișoara, Asociația Festivalul Baroc și META Gallery. Evenimenul este realizat cu sprijinul: Primăria Municipiului Timișoara, Casa de Cultură a Municipiului Timișoara și Consiliul Județean Timiș. Partener principal: BRD. Parteneri: FLEX, Fundația HERCZEG, Riello UPS, Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană, Direcția Pentru Cultură Timiș, Institutul Francez Timișoara, Universitatea de Vest din Timișoara, Casa Studenților din Timișoara, Cărturești, Moritz Eis și In-tuition.ro.

Comentarii

comentarii