Acasă Actualitate Scumpirea gigacaloriei, un subiect tot mai „fierbinte” la Timişoara

Scumpirea gigacaloriei, un subiect tot mai „fierbinte” la Timişoara

DISTRIBUIȚI

Primarul Ciuhandu, senatorul Robu şi viceprimarul Grindeanu dau o replică „manifestelor” împărţite în Timişoara de consilierii democrat-liberali
Consiliul Local Timişoara a adoptat prin vot, în luna iulie, o hotărâre care prevede mărirea preţului de facturare a gigacaloriei în Timişoara cu 15%, în paralel fiind majorate, tot cu 15 procente, şi ajutoarele financiare acordate pentru încălzire familiilor cu venituri mici. Ulterior, prefectul de Timiş, Mircea Băcală, a atacat hotărârea de consiliu, termenul de judecată pentru cauză fiind în ianuarie 2010. Între timp, proiectul este blocat, cu tot cu ajutoarele pentru familiile nevoiaşe. Zilele trecute, grupul de consilieri locali PDL umple oraşul cu zeci de mii de „manifeste” prin care aruncau toată vina pentru situaţie asupra consilierilor municipali PSD-PNL-PNTCD, pe care-i acuzau că „dau o palmă cetăţenilor” scumpind căldura în această perioadă de criză. În plus, consilierii democrat-liberali depuneau la primărie un proiect de hotărâre ce viza acordarea ajutoarelor pentru familiile nevoiaşe. Vineri, reprezentanţii celor atacaţi de consilierii democrat-liberali au ţinut să răspundă în faţa timişorenilor. Astfel, primarul Timişoarei Gheorghe Ciuhandu, preşedinte al PNŢCD Timiş, senatorul Nicolae Robu, preşedinte al PNL Timiş şi viceprimarul Sorin Grindeanu, prim vicepreşedinte al PSD Timiş, au semnat un comunicat comun prin care oferă o replică pedeliştilor.

„Material populist, demagogic şi politicianist”

„Am primit cu surprindere materialul emis de PDL şi neasumat nominal privind aşa-zisul „dezinteres al coaliţiei PSD-PNŢCD-PNL” faţă de soarta timişorenilor, material populist, demagogic şi politicianist semnat „Grupul de consilieri locali PD-L””, îşi încep comunicatul cei trei lideri de grupări politice. „Este foarte uşor să mimezi în mod constant interesul şi grija faţă de cetăţeni şi prin acţiuni să faci exact pe dos. Care este marele interes faţă de timişoreni al consilierilor locali PDL? Lipsa ajutoarelor pentru cele 15.000 de persoane defavorizate, care nu îşi vor mai putea plăti facturile la căldură, la iarnă, din cauza cererii făcute de prefectul Mircea Băcală de către PDL, de a ataca în contencios administrativ hotărârea de consiliu local? Consultarea populaţiei prin dezbatere publică unde niciun consilier local PDL nu a participat pentru a veni cu propuneri pertinente? „Hoţia de la Colterm”, unde Corpul de Control al Prefectului a efectuat un control şi nu a găsit nimic ilegal?”, se întreabă retoric, în acelaşi comunicat, primarul Ciuhandu, senatorul Robu şi viceprimarul Grindeanu.

„Să lăsăm demagogia şi populismul”

Cei trei semnatari ai comunicatului invită „să lăsăm demagogia şi populismul şi să spunem lucrurilor pe nume”, enumerând o serie de aspecte ale situaţiei din Timişoara. Astfel, cei trei politicieni timişoreni susţin că: Timişoara este unul dintre puţinele oraşe din ţară care încă ajută populaţia să-şi poată plăti căldura, subvenţionând substanţial preţul de facturare; Timişoara este singurul oraş din ţară în care se acordă ajutoare pentru familiile nevoiaşe în plus faţă de cele acordate de guvern; în Timişoara s-a pornit încă din primăvară proiectul de reabilitare termică a blocurilor, tocmai pentru a se reduce din factura timişorenilor la încălzire, proiectul fiind însă amânat repetat din cauza Ministerului Dezvoltării. În plus, Ciuhandu, Robu şi Grindeanu susţin că în celelalte oraşe ale ţării, oamenii plătesc energia termică fără niciun fel de ajutor de la municipalitate. „La Arad e 205 lei (n.r. – gigacaloria) şi nu se dă niciun ajutor, la Iaşi, în mai era 175 de lei, acum se majorează, la Suceava, în mai era 178 de lei şi se majorează acum, la Buzău 185 de lei, la Piteşti 190 lei, la Giurgiu este 215 lei, la Craiova este 187 de lei, la Brad 200 lei, la Târgu Mureş 193 de lei”, explică în comunicat cei trei semnatari. În prezent, la Timişoara, preţul de producţie al energiei termice la Colterm este de 288 de lei, fiind facturată la populaţie cu 162 de lei. Cu majorarea de 15% votată de consiliul local, preţul gigacaloriei ar fi ajuns la 187 de lei. „În prezent, ne aflăm în cea mai proastă situaţie pentru familiile cu venituri mici. Suntem cu preţul vechi de facturare, însă nu putem acorda niciun ajutor”, spune viceprimarul Sorin Grindeanu. „Ne exprimăm surprinderea şi dezamăgirea faţă de acest demers populist şi demagogic al celor de la PDL, complet nedemn de oraşul Timişoara”, mai transmit Ciuhandu, Robu şi Grindeanu. 

Prefectul organizează dezbateri, în timp ce i se cere să-şi retragă atacul

„Facem un apel la Prefectul de Timiş, dl. Mircea Băcală, să nu se lase atras în aceste jocuri demagogice şi să-şi retragă acţiunea de atacare în contencios administrativ a hotărârii de consiliu local pentru a nu lăsa ca o decizie pur administrativă cum este căldura din casele timişorenilor să se transforme în una politică”, transmit Ciuhandu, Robu şi Grindeanu. În paralel, prefectul Mircea Băcală dă publicităţii o invitaţie la o dezbatere publică pe tema scumpirii căldurii, chiar dacă o întrunire de acest tip a fost deja organizată înaintea votării hotărârii de consiliu. „Domnul prefect Mircea Băcală invită Executivul  Primăriei municipiului Timişoara, consilierii locali timişoreni, conducerea Colterm, conducerea Federaţiei Asociaţiilor de  Locatari, reprezentanţii consiliilor de cartier, parlamentarii de Timiş, reprezentanţi ai societăţii civile,  miercuri, 16 septembrie, la ora 10, în Sala de Consiliu a Palatului Administrativ, la o dezbatere având ca scop găsirea soluţiilor pentru rezolvarea  problemelor legate de acordarea ajutoarelor de încălzire pentru timişoreni”, se arată într-un comunicat emis de Instituţia Prefectului judeţului Timiş. „Dezbaterea a fost organizată, puteau ca cei interesaţi să participe atunci. Prefectul nu are în atribuţii administraţia oraşului, iar astfel de demersuri nu cred că sunt binevenite”, spune viceprimarul Grindeanu, reexprimându-şi speranţa că prefectul îşi va retrage atacul, pentru ca ajutoarele pentru familiile nevoiaşă să poată fi acordate.

Proiect nou, dar în afara legii

Joi, consilierii locali PDL depuneau la Primăria Timişoara un nou proiect de hotărâre privind acordarea ajutoarelor pentru încălzire pentru familiile cu venituri mici din Timişoara. Secretarul Consiliului Local Timişoara explică însă, printr-o notă, că proiectul nu poate primi viza juridică, întrucât nu poate fi iniţiat un proiect de hotărâre pe aceeaşi temă atâta vreme cât hotărârea din iulie este atacată de prefect şi va fi judecată de abia în ianuarie 2010. „Amăgesc oamenii, îi prostesc, îi manipulează”, spune primarul Gheorghe Ciuhandu despre proiectul depus joi de pedelişti.

Soarta oamenilor, folosită drept capital electoral?

Jocurile şi manevrele politice făcute în ultimele săptămâni pe marginea scumpirii căldurii în Timişoara sunt puse de mulţi pe seama faptului că se apropie alegerile prezidenţiale, iar necazul oamenilor e un potenţial capital electoral. Cert este că situaţia din prezent este deloc fericită, dacă ţinem cont de faptul că ajutoarele pentru familiile cu venituri mici nu mai pot fi acordate, deocamdată, în această iarnă. La fel de cert este că săptămâna viitoare va aduce noi contre pe această temă, care poate aduce voturi, dar şi debranşări în Timişoara.

Comentarii

comentarii