Acasă Actualitate Se ascute lupta împotriva fumatului – din Parlamentul European până în Senatul...

Se ascute lupta împotriva fumatului – din Parlamentul European până în Senatul României

DISTRIBUIȚI

busoi pachet tigariEuroparlamentarul liberal Cristian Buşoi: „Atunci când vorbim de fumatul pasiv reglementările trebuie să fie mult mai dure”

Fumatul în locurile publice închise din Timişoara este la cote maxime. Deşi directiva europeană ce se află în dezbatere interzice complet acest lucru, în barurile, localurile şi mall-urile timişorene se fumează fără jenă şi fără nicio oprelişte, ca în codru.

Ei bine, a început dezbaterea pe una dintre directivele cele mai importante care vor fi dezbătute în acest an în Parlamentul European – directiva privind produsele din tutun.

 

„Comisia Europeană a venit cu o propunere extrem de ambiţioasă în a reduce consumul de tutun în UE. Tutunul ucide 700.000 de oameni în fiecare an în Uniunea Europeană. Oamenii din două oraşe de mărimea Timişoarei îşi pierd viaţa în fiecare an în Uniunea Europeană doar pentru că au o afecţiune generată de fumat sau accelerată de fumat”, spune europarlamentarul Cristian Buşoi, vicepreşedinte PNL Timiş. 94 la sută din fumători încep să fumeze înaintea vârstei de 25 de ani.

„Fumul din tutun conţine 75 la sută elemente care generează cancerul”

Noua directivă se concentrează în a descuraja pe cei de vârste tinere şi foarte tinere să fumeze. Cele mai importante prevederi ale acestei directive, care vor fi dezbătute în Parlamentul European, sunt legate de împachetare şi etichetare (peste 75 la sută din suprafaţa pachetelor de ţigări trebuie să fie acoperită de imagini foarte clare ale riscurilor şi bolilor pe care le generează tutunul. Mesajul de pe partea laterală va fi următorul – „Fumul din tutun conţine 75 la sută elemente care generează cancerul”), iar ţigările aromate vor fi interzise. Se va introduce un sistem de urmărire şi localizare, un fel de hologramă, pentru a se descuraja contrafacerea produselor din tutun.

„Am pregătit o campanie publică de informare pentru cetăţenii Timişoarei. Directiva va trebui să conţină un articol care să spună că fumatul este interzis în toate spaţiile publice din toate ţările UE – aici mă refer şi la baruri, discoteci, în toate locurile unde se fumează. Vom propune ca pachetele de ţigări să nu mai poată fi branduite, toate să arate la fel, în aceleaşi culori, pachete generice. Atunci când vorbim de fumatul pasiv reglementările trebuie să fie mult mai dure”, spune Buşoi.

Controlul în locurile unde se fumează s-ar putea face de Ministerul Turismului

În pliantul campaniei declanşată de Cristian Buşoi în Timişoara sunt trecute prevederile directivei, legislaţia în vigoare în România şi politicile antifumat din UE. Oricum ar fi, legea actuală sau cea care acum e dezbătută, prevederile legale sunt călcate în picioare în spaţiile publice din Timişoara. Deputatul liberal Horia Cristian spune că a vorbit cu Maria Grapini, ministrul Turismului, pentru ca, de acum încolo, controalele pe subiectul fumatului din locurile publice să fie făcute de reprezentanţii ministerului, deoarece, spune Horia Cristian, inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) nu pot face faţă ca număr acestei lupte.

„Controlul la ora actuală aparţine DSP. Să vedem dacă putem transfera acest control la Ministerul Turismului, cu privire la locurile unde se fumează. Am avut o discuţie cu Maria Grapini în acest sens”, spune deputatul timişorean.

Comentarii

comentarii