Acasă Actualitate Se deschide sesiunea de selecție pentru proiectele Fondului Științescu Timișoara prin care...

Se deschide sesiunea de selecție pentru proiectele Fondului Științescu Timișoara prin care copiii și tineri învață cu entuziasm despre științe și tehnologie

DISTRIBUIȚI

Fundația Comunitară Timișoara lansează apelul de proiecte ce vor fi selectate să primească finanțare din  Fondul Științescu pentru educație STE@M (științe, tehnologie, inginerie, arte digitale, matematică). Fondul Științescu este un program de finanțare pentru proiecte educaționale dedicate copiilor și tinerilor între 6 și 18 ani de pe raza județului Timiș. Orice echipă pasionată de științe și tehnologie își poate depune proiectul în perioada 22 februarie – 20 martie 2019.

̋Așteptăm idei de proiecte din partea celor pasionați de științe și tehnologie, persoane care își doresc să împărtășească din pasiunea și din munca lor cu copiii și tinerii. Experiența primei ediții Fondul Științescu Timișoara ne-a arătat că discipline care la prima vedere pot părea neatractive și neinteresante devin sursă de curiozitate  atunci când sunt puse într-un context care leagă teoria de rezultatele practice. Obiectivul nostru este să-i facem pe copii și tineri să fie interesați de studiul științei și tehnologiei, să înțeleagă sensul învățării disciplinelor asociate din programa școlară, să aibă spirit de inițiativă și să își dorească să atingă rezultate alături de o echipă ̋, a spus Daniela Chesaru, directorul executiv al Fundației Comunitare Timișoara.

Cine poate înscrie un proiect?

Orice echipă pasionată de științe și tehnologie, care face parte dintr-o organizație non-guvernamentală (inclusiv asociații studențești, asociații de părinți, asociații ale școlii) sau un grup de inițiativă poate înscrie un proiect. Cu alte cuvinte, pot deveni mentori și să înscrie un proiect: profesori, elevi, studenți, masteranzi, doctoranzi, muzeografi, bibliotecari, cercetători, inventatori, angajați într-o companie, free-lanceri sau pur și simplu părinți cu o idee de cum pot face ca pasiunea lor pentru științe să fie transmisă mai departe copiilor și tinerilor.

Ce fel de proiecte sunt așteptate?

Vor primi finanțare proiectele care ajută copiii și tinerii să devină conștienți de felul în care știința explică fenomenele din jurul lor sau se aplică în viața de zi cu zi și chiar ajută la rezolvarea problemele/nevoilor.

Științescu caută proiecte care:

  • cultivă curiozitatea și imaginația;
  • sunt inovatoare și creative;
  • sunt interdisciplinare (programare, fizică, biologie, chimie, geografie, geologie, meteorologie, astronomie, artă digitală etc.);
  • implică activ elevii în activitățile desfășurate;
  • dezvoltă spiritul de inițiativă.

Care este valoarea finanțării?

Științescu Timișoara finanțează pentru ediția 2019 proiecte în limitele a cel puțin 4.000 lei și cel mult 16.000 lei per proiect. Vor fi finanțate proiecte în ordinea punctajului de evaluare, în limita fondurilor disponibile. Valoarea totală a Fondului Științescu Timișoara va fi comunicată la data anunțării proiectelor câștigătoare.

Care e perioada în care se pot înscrie proiectele?

Proiectele se pot înscrie în perioada 22 februarie – 20 martie 2019.

Ghidul de finanțare, formularul de propunere proiect și formularul de buget pot fi accesate și descărcate de pe site-ul programului: http://timisoara.stiintescu.ro/

Echipa Fundației Comunitare Timișoara oferă sprijin celor care au nevoie în pregătirea proiectelor. Ne puteți contacta printr-un email pe adresa fundatiacomunitaratm@gmail.com sau la telefon: 0770 101 707.

Impactul primei ediţii Ştiinţescu Timişoara este remarcabil: peste 10.000 de beneficiari, 3.400 de copii şi tineri implicaţi, 100 de mentori, 2200 de ore de voluntariat, 225.000 de lei investiţi în nouă proiecte de educaţie în domeniul ştiinţei, tehnologiei, artelor digitale, ingineriei şi matematicii, cărora li s-au adaugat cunoştinţe din alte discipline. Între realizările copiilor şi tinerilor, ghidați de mentorii Științescu, remarcăm: 1 biciclu, 1 mașină de formula 1, 1 generator, 1 kart, 1 stand experimental automobile, 30 sculpturi printate 3D, 15 roboți, 15 console Atari Punk, 5 sculpturi modulare din materiale reciclate.

Fondul Științescu Timișoara este implementat de Fundația Comunitară Timișoara împreună cu partenerii săi locali și în parteneriat cu Romanian-American Foundation. Fondul este constituit din resurse financiare puse la dispoziția inițiatorilor de proiecte de către partenerul nostru local principal – Hamilton Central Europe, împreună companii locale și de către donatori individuali. Romanian-American Foundation dublează sumele atrase din comunitate, în limita a 15.000 USD pe an, facilitate disponibilă pentru Timișoara pe o perioadă de 3 ani, începând cu 2018.

Fondul Științescu este un program ce se derulează din 2014, pornind ca un proiect pilot în patru zone din țară (București, Cluj, Iași și Sibiu); din ianuarie 2016 programul s-a extins la nivel național și în prezent este implementat de 14 Fundații Comunitare, inclusiv în Timișoara.

Prin obiectivele sale, acelea de a face științele mai atractive și interesante pentru elevi, dar și de a aduna la un loc o comunitate locală de suporteri și oameni de acțiune în domeniul educației, Științescu își propune să contribuie la dezvoltarea educației bazată pe noutate, creativitate și antrenarea aptitudinilor. Descoperim împreună miracolele naturii. Aruncăm o privire în viitor. Înțelegem ce au însemnat descoperirile științifice pentru omenire și ce pot să ne aducă tehnologiile moderne. Dezvoltăm abilitățile necesare generației de inovatori ai secolului XXI.

Proiectele propuse pot ajuta elevii să se apropie mai mult de științele exacte și să își dezvolte abilități necesare precum: lucrul în echipă, gândirea critică, creativitatea, interdisciplinaritatea.

Comentarii

comentarii