Acasă Actualitate Se fac demersuri pentru a se porni Compania Aeroportuară Banat

Se fac demersuri pentru a se porni Compania Aeroportuară Banat

DISTRIBUIȚI

De săptămâna asta
Compania Aeroportuară Banat a trecut de la stadiul de idee la un stadiu în care actele se pregătesc pentru a fi parafate. Acest lucru se întâmplă odată cu vizita ministrului Transporturilor, Anca Boagiu, la Timişoara, ce a avut loc la sfîrşitul săptămânii trecute. Ministrul a declarat că această companie ce va uni aeroportul din Timişoara cu cel din Arad se va crea după modelul unirii aeroporturilor de la Bucureşti, fiecare aeroport va fi condus de directorul lui, dar comanda centrală va fi la Timişoara. Asta cu toată opoziţia multora din oraşul de pe Bega, care, anul trecut, s-au zbătut ca această fuziune să nu se producă – Aeroportul din Timişoara fiind unul de nivel internaţional, cu avioane ce ating toate colţurile lumii, iar Aeroportul din Arad având un trafic mult mai mic. După ce s-a aflat de eventuala unificare, anul trecut, s-au făcut diverse întâlniri şi dezbateri, în urbea de pe Bega, cu cei de la minister şi un timp ideea a fost lăsată deoparte. Acum, însă, odată cu venirea lui Boagiu în vestul ţării, ideea a intrat în linie dreaptă…
 
Proprietar – Ministerul Transporturilor
Ministerul va prelua ca patrimoniu ceea ce Aradul va preda către minister şi în cadrul noii societăţi se vor stabili două puncte de comandă, cu decizia la Timişoara. 20 la sută din Aeroportul din Arad ţine de Fondul Proprietatea. “Prima mare problemă care ar trebui să o aibă Aeroportul Timişoara este refacerea pistei. S-a discutat, de săptămâna asta se fac toate demersurile pentru a se porni societatea. Cea mai mare societate aeroportuară din vestul României. Se vor duce bani şi spre Arad, evident, până la urmă va fi decizia proprietarului, care e Ministerul Transporturilor, iar beneficiarii suntem noi”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc. „Unificarea se va face exact pe modelul celor de la Bucureşti, se va crea o companie, compania sper să se numească Banat. Vor avea fiecare conducerile lor, conducerea centrală va fi aici (n.r. – la Timişoara). Vrem să aducem acele modificări de care are nevoie acest aeroport, astfel încât să devină un puternic hub regional”, a declarat Anca Boagiu, la Timişoara.

Două elicoptere – unul la Arad şi unul la Timişoara
Mulţi, însă, nu sunt de acrod cu crearea acestei societăţi aeroportuare, aici. Sau cel puţin nu sunt de acord cu crearea ei aşa… cu ochii închişi… Un alt subiect deschis tot de vizita ministrului Transporturilor în Arad şi Timişoara a fost achiziţionarea unui elicopter pentru situaţii de urgenţă. Timişul avea deja în plan acest lucru. Ba, mai mult… îl are prins şi în buget. Dar şi Aradul va avea unul… care va deservi… vestul ţării. Practic, va fi al patrulea punct de operare aeromedical din ţară, după cum a declarat ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş. Vor fi două elicoptere destinate aceluiaşi scop, la mai puţin de 60 de kilometri distanţă unul de altul, în timp ce în alte părţi de ţară un astfel de elicopter acoperă o zonă mult mai mare. “Avem posibilitatea ca elicopterul pe care-l cumpără consiliul judeţean să poată fi folosit pe linie de SMURD. E foarte bine că pot fi două elicoptere în zonă – vor salva mai multe vieţi”, a spus Ostaficiuc.

Comentarii

comentarii