Acasă Actualitate Se închid gropile de gunoi din Timiş! Deşeurile „merg” la deponeul ecologic...

Se închid gropile de gunoi din Timiş! Deşeurile „merg” la deponeul ecologic de la Ghizela

231
DISTRIBUIȚI

deponeu ghizela aprilie 2011 20„Acum se vor preda amplasamentele şi va începe procedura de închidere a gropilor”, a spus vicepreşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Călin Dobra

Gropile de gunoi ce au funcţionat până acum în Timiş încep să fie închise. Deponeul de la Ghizela este deja funcţional şi poate primi gunoiul Timişului şi poate şi al regiunii, iar acum a venit timpul ca vechile gropi de gunoi – bombe ecologice cu ceas – să poarte cu mândrie un „lacăt” pe ele.

Lacăt, vorba vine, este vorba despre o întreagă procedură de închidere a acestor gropi, proces care e gata să înceapă. În locul acestor gropi vor apărea centre de colectare pentru gunoiul ce va fi dus la deponeul ecologic  de la Ghizela.  „Acum se vor preda amplasamentele şi va începe procedura de închidere a gropilor. Centrele de colectare de pe teritoriul judeţului deja se construiesc”, a spus vicepreşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Călin Dobra. Toate aceste lucruri s-au discutat miercuri, la adunarea generală a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Deşeuri Timiş, unde au participat, pe lângă autorităţile judeţene, 46 de primari din Timiş.

 

dobra webA crescut cantitatea de deşeuri colectată la deponeul de la Ghizela

Sunt nişte proceduri speciale de închidere a gropilor din Timiş. Se construiesc sisteme de colectare a levigatului care rămâne de la deşeurile respective, se acoperă cu geomembrană – care nu mai permite infiltrarea altor materiale în deşeurile respective. În final, vine pământul peste. În alte ţări europene se construiesc parcuri peste pământul respectiv, care e fertil. În Timiş se vor face o staţie de transfer şi trei centre de colectare – unde se vor depozita deşeurile de la cetăţeni şi se vor transporta la Ghizela. Centre de colectare vor fi la Făget, Deta, Jimbolia şi staţie de transfer la Timişoara.  A fost împărţit judeţul în cinci zone, din punctul de vedere al acestui sistem de colectare a deşeurilor. Cea de-a cincea zonă, unde nu se mai construieşte staţie de colectare, este arondată la Ghizela. Deşi la început cantitatea de hunoi depozitată lşa Ghizela era relativ mică, acum aceasta a mai crescut. „S-a ajuns la o cantitate de depozitare a deşeurilor de 10.000 de tone pe lună – în luna martie, în luna precedentă erau 8.500 tone. Capacitatea optimă pentru care a fost proiectat deponeul ecologic de la Ghizela este de 14.000 de tone pe lună”, spune Călin Dobra. Pe anul 2012, media de colectare era de 4.000 de tone lunar.

Comentarii

comentarii