Acasă Actualitate Se închide robinetul la gaz, se răcesc caloriferele timişorenilor

Se închide robinetul la gaz, se răcesc caloriferele timişorenilor

DISTRIBUIȚI
Reprezentanţii Primăriei Timişoara anunţă că Dispeceratul Naţional de Gaze a redus, de luni, 25 ianuarie, debitul de gaze pentru Timişoara, din cauza declarării situaţiei de urgenţă, ca urmare a temperaturilor extrem de scăzute. Urmarea este că populaţia va fi afectată direct, atât cei cu centrale pe gaz, cât şi cei ce primesc energie termică prin sistemul centralizat. Debitul de gaze a fost redus cu aproximativ 35%, de la 23.000 Nmc/h la 15.000 Nmc/h, adică sub cota de avarie de 18.000 Nmc/h.

 “Din păcate, la videoconferinţa Guvernului cu prefecţii pe tematica măsurilor pentru situaţia de urgenţă creată de temperaturile extreme de scăzute, prefectul de Timiş nu a semnalat această situaţie gravă. Efectele tăierii drastice a cotei de gaz încep să se simtă din ce în ce mai mult, iar populaţia Timişoarei va fi din ce în ce mai tare afectată. Dealtfel, au şi fost deja semnalate de către cetăţeni din mai multe zone, cum ar fi Mehala, probleme în utilizarea centralelor pe gaz. De aceea, am solicitat prefectului de Timiş să îşi exercite atribuţiile şi să intervină de urgenţă pentru remedierea situaţiei”, spune viceprimarul Timişoarei Sorin Grindeanu. Rezultatul ar fi că temperaturile în apartamentelor timişorenilor care primesc căldură de la Colterm ar scădea cu aproximativ 3 grade Celsius. Pentru a evita această situaţie, se iau măsuri pentru folosirea în proporţie mai mare a combustibililor alternativi, adică păcură şi cărbune.  “Am cerut să ni se aloce cantităţi suplimentare de la rezerva de stat, iar Guvernul a autorizat 21 de producători de energie să scoată cărbune şi păcură din rezerva de stat, printre care şi Colterm. De aceea, credem că Guvernul înţelege situaţia, dacă este sesizat, şi va reveni asupra deciziei. Pentru nu crea probleme grave populaţiei prin scăderea sub nivelul de avarie a cotei de gaz alocate companiei locale de termoficare din Timişoara, este nevoie pentru Colterm de o cotă de 18 000 Nmc/h”, încheie viceprimarul Sorin Grindeanu. 
 
Prefectul de Timiş neagă acuzele de neimplicare
 
Prefectul de Timiş, Mircea Băcală, a ţinut să răspundă la acuzele care i s-au adus, menţionând: „Am fost sunat în cursul după-amiezii de luni de către domnul viceprimar Sorin Grindeanu, care mi-a adus la cunoştinţa faptul că a scăzut presiunea gazelor furnizate către Colterm. Totodată, mi-a pus că astăzi (n.r. – marţi) dimineaţă, după ce se va întâlni cu conducerea Colterm, îmi va transmite situaţia de fapt. Am şi primit, azi (n.r. – marţi), la ora 10.30, o adresă de la primărie şi, de urgenţă, am transmis, prin fax,  solicitări de sprijin atât ministrului Administraţiei şi Internelor, domnul Vasile Blaga, cât şi ministrului Economiei, domnul Adriean Videanu, cerând suplimentarea cantităţii de gaz alocate Colterm. Pe de altă parte, trebuie spus că, în cadrul unei videoconferinţe cu prefecţii, ministrul Economiei a solicitat ca, în cazul în care din cauza temperaturilor scăzute sunt probleme cu furnizarea gazului, să se folosească sursele alternative, adică păcura sau cărbunele. Din păcate, dintr-o adresă a Coltem, primită tot astăzi (n.r. – marţi), am aflat, cu neplăcută surprindere, că societatea nu poate folosi păcura din stoc din cauză că, din lipsă de fonduri,  nu a fost ecologizată şi curăţată rampa de alimentare”.
 
 

Comentarii

comentarii