Acasă Actualitate Se întâmplă lângă noi, în Timiş: a ajuns studentă la medicină după...

Se întâmplă lângă noi, în Timiş: a ajuns studentă la medicină după ce a scăpat de bătăile părinţilor alcoolici

349
DISTRIBUIȚI

B53A0020

A scăpat din ghearele părinţilor, care erau prinşi în mrejele alcoolului, şi acum e studentă la medicină. Şi-a luat toate examenele, iar acum se pregăteşte de practică. O cheamă Mirela, e dintr-un sat din Timiş şi a suferit la viaţa ei. A fost abuzată de părinţii alcoolici, care o băteau şi o trimiteau să le facă rost de bani de ţigări şi de băutură. A fost şi abuzată sexual de un vecin… Şi are abia 20 de ani…

Acum, de câţiva ani, a ajuns la Casa Debora – un adăpost pentru tinerele abuzate. Nu numai ea, şi sora ei a venit acolo. A fost şansa lor, colacul de salvare… Cu sprijin american, cu spnsorizări venite în proporţie de 70 la sută de peste ocean, cei de la Casa Debora luptă cu abuzurile. E greu, dar reuşesc, iar copii ca Mirela, care sunt salvaţi din ghearele părinţilor, ori ale altor persoane care abuzează de ele, sunt un exemplu. Lorena Rusovan, directorul Fundaţiei Missio Link Internaţional, a pus această iniţiativă pe picioare în 2002, şi de atunci în Casa Debora, în adăpostul pe care-l oferă la Timişoara, mai multe tinere şi găsesc alinarea.

„Tata nu ne bătea atât de mult cât o bătea pe mama, dar mama mea obișnuia să mă bată mai mult pe mine decât pe sora mea”

„Am ajuns la casa Debora în urmă cu patru ani, împreună cu sora mea mai mică, care acum are 14 ani și a terminat clasa a VIII-a. Părinții mei sunt consumatori de alcool și tot timpul erau certuri, bătăi în familie. Tata nu ne bătea atât de mult cât o bătea pe mama, dar mama mea obișnuia să mă bată mai mult pe mine decât pe sora mea, pentru că eram mai mare, din clasa a V-a a început treaba asta cu bătaia, trebuia să merg să lucrez, să aduc bani să aibă pentru băutură, pentru țigări, stăteam la sat. Oricât aș fi lucrat, oricâți bani aș fi adus, niciodată mama nu era mulțumită de ce făceam, tot timpul îmi spunea doar vorbe grele, nu eram bună, o bătea și pe sora mea, dar nu atât de mult ca pe mine, uneori ne trezea noaptea să mergem să-i cumpărăm băutură, făcea foarte urât dacă nu avea”, spune Mirela.

Abuzată sexual de un vecin

“La vârsta de 13 ani și jumătate am fost și abuzată sexual de un vecin de-al meu și mama mea nu a crezut. Au fost înainte tentative și nu m-a crezut și atunci când s-a întâmplat nu am mai avut curaj să îi spun, pentru că oricum nu mă credea și ea oricum nu îi era fidelă tatălui meu”, spune Mirela. Locuieşte într-un apartament, la Arad. „Cei de la Casa Debora îmi plătesc mâncarea, transportul, tot ce am nevoie, chiar acum mi-au cumpărat și echipament pentru practică. Cred că un copil acasă nu are ce avem noi la Casa Debora. Chiar o familie în care poți să găsești iubire. De la vârsta de 18 ani primim bani, ne dau tot ce avem nevoie, dar ne lasă să ne gospodărim şi singure, să trăim independent, dar totuși ne supraveghează”, spune Mirela.

 

Comentarii

comentarii