Acasă Economic Se intensifică cooperarea transfrontalieră româno-maghiară

Se intensifică cooperarea transfrontalieră româno-maghiară

DISTRIBUIȚI

280 de propuneri de proiecte nou depuse

La încheierea celui de-al treilea apel de propuneri de proiecte din cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România au fost depuse 280 de propuneri de proiecte, care se află, în prezent, în plină evaluare. Aplicanţii au avut posibilitatea de a depune proiecte cu o valoarea maximă de 1.5 milioane de euro.
Conform primelor date, cele mai multe cereri de finanţare (71) au fost depuse în cadrul acţiunii „Cooperare între comunităţi”. Câte 39 de cereri de finanţare au fost depuse pentru acţiunile ce vizează activităţi de cercetare-dezvoltare, respectiv cele de cooperare între instituţiile de învăţământ. Aplicanţii din România şi-au asumat rolul de lider de proiect în 110 din numărul total de proiecte depuse. Decizia privind acordarea finanţării va fi luată de Comitetul Comun de Selecţie al programului, după încheierea procedurii de evaluare.
La sfârşitul lunii ianuarie 2010 s-a încheiat etapa de depunere a aplicaţiilor pentru cel de-al treilea apel de propuneri de proiecte, etapă lansată în luna octombrie a anului trecut. În cadrul acestui apel au fost alocate peste 20 de milioane de euro din fonduri europene, pentru proiecte transfrontaliere care vizează activităţi cum ar fi pregătirea unor investiţii majore sau cooperarea în domenii precum: transportul, comunicaţiile, protecţia mediului, piaţa muncii, cercetare-dezvoltare, inovaţie, educaţie, sănătate şi cooperare între comunităţi.
În cadrul primului apel de proiecte lansat, au fost selectate 90 de proiecte, cărora li s-a acordat finanţare comunitară, în valoare de aproximativ 13 milioane de euro. Din aceşti bani, jumătate sunt alocaţi partenerilor români din proiecte. Pentru mai mult de jumătate dintre aceste proiecte, s-au semnat deja contractele de finanţare FEDR.
În ceea ce priveşte a doua solicitare de propuneri, în valoare de peste 87 milioane de euro (fonduri FEDR), aceasta se află în a doua etapă a procesului de selecţie. Aplicaţiile complete elaborate pe baza notelor conceptuale selectate în prima fază a procedurii pot fi depuse în continuu până la 6 iulie 2010.
Până în anul 2013, noile solicitări de propuneri de proiecte soft vor fi lansate de regulă în a doua jumătate a fiecărui an. În privinţa solicitărilor de propuneri de proiecte pentru investiţii de mare anvergură, acestea sunt lansate bianual.
Informaţii suplimentare despre proiectele câştigătoare, precum şi despre solicitările de propuneri lansate în cadrul programului, pot fi găsite pe pagina www.huro-cbc.eu.

Exemple de proiecte în derulare

Parcul Zoologic Szeged – cea mai mare grădină zoologică din Ungaria, declarată arie naturală protejată – şi Grădina Zoologică din Timişoara, în forma ei actuală, extinsă şi modernizată, implementează în comun un proiect, care are ca scop prezentarea lumii animalelor din Bazinul Carpatic. În cadrul acestui proiect, printre altele, vor fi aduse noi specii de animale, vor fi instalate info-screen-uri în vederea ghidării şi informării vizitatorilor şi vor fi organizate diferite programe pentru copii.
În desfăşurare se află şi proiectul intitulat EU-Goal 2009-2010, care adună peste 16 asociaţii sportive din judeţele Békés şi Arad, cu scopul de a intensifica viaţa sportivă regională, prin organizarea mai multor campionate şi cantonamente, cu participarea sportivilor locali.

Comentarii

comentarii