Acasă Administraţie Se pregătește studiul de fezabilitate pentru proiectul căii ferate dintre Reșița și...

Se pregătește studiul de fezabilitate pentru proiectul căii ferate dintre Reșița și Timișoara, dar și extinderea reabilitării spre Serbia

683
DISTRIBUIȚI

Consilierii județeni din Timiș sunt chemați, în cadrul unei ședințe de plen extraordinare, să aprobe realizarea unor modificări aferente acordului cu Carașul pentru reabilirarea căii ferate dintre Reșița și Timișoara, în cadrul proiectului care prevede și folosirea pe această rută a locomotivelor cu hidrogen. Conform actului adițional, proiectul de reabilitare a căii ferate se extinde și va include o nouă porțiune, cea dintre Voiteni -Stamora Moravița – frontiera cu Serbia. De asemenea, consilierii județeni vor avea de aprobat și un prim pas preliminar pentru realizarea studiilor de prefezabilitate și fezabilitate pentru acest nou proiect ce ar urma să fie finanțat din fonduri europene.

Așadar, în acest proiect a fost introdus și un nou tronson de cale ferată, mai precis cel dintre Voiteni – Stamora Moravița – frontieră cu Serbia, în fapt principala legătură feroviară cu țara vecină. Decizia legată de extindere a fost sugerată chiar de cei de la la Ministerul Transporturilor, care trebuie să dea undă verde proiectului.

”Ulterior încheierii Acordului, în urma discuțiilor purtate cu Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, s-a propus cuprinderea tronsonului de cale ferată Voiteni – Stamora Moravița – frontieră, sens în care ministerul a propus o nouă denumire a proiectului Reabilitare/modernizare infrastructură feroviară Reșița Nord – Timișoara Nord cu extensie Voiteni – Stamora Moravița – frontieră.

Totodată, prin adresa nr. 50702/17.12.2020 transmisă de către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii către Primăria Municipiului Reșița se menționează cuprinderea proiectului în graficul de activități în vederea accelerării implementării acestuia”, se spune în un proiect de hotărâre care va fi propus spre vot în ședința de plen extraordinară a CJT, programată pe data de 15 februarie.

Proiectul legăturii feroviare Reșița – Timișoara – Aeroport Timișoara merge înainte, săptămâna viitoare consilierii județeni din Timiș vor avea de aprobat proiectul de hotărâre privind realizarea ”Acordului de Asociere în vederea

achiziționării în comun a serviciilor de realizare a Studiului de Prefezabilitate

(după caz) și a Studiului de Fezabilitate pentru obiectivul de investiție:

”Reabilitare/Modernizare infrastructură feroviară Reșița Nord – Timișoara Nord cu

extensie Voiteni – Stamora Moravița – frontieră” între Municipiul Reșița, Municipiul Timișoara, Județul Caraș-Severin și Județul Timiș”.

Ședința va avea doar două puncte, cele enunțate mai sus.

Vă reamintim că pe 1 decembrie, reprezentanții celor două județe, dar și cei ai Reșiței și Timișoarei au semnat un acord de parteneriat care prevede modernizarea infrastructurii feroviare pentru implementarea soluției de transport tip “train-tram” pe ruta Reșița Sud – Bocșa – Timișoara Nord și asigurarea legăturii cu Aeroportul Timișoara cu denumirea. Pentru prima dată extinderea proiectului de reabilitare pe ruta Voiteni – Stamora Moravița – frontieră a fost amintită de Alin Nica, președintele CJ Timiș, cu ocazia prezentării unui raport la 100 de zile de la preluarea mandatului. Conform proiectului, pe linia modernizată ar urma să fie folosită o soluție cu totul inedită de transport, prin folosirea de locomotive cu hidrogen, folosită până acum doar în Germania.

Comentarii

comentarii