Acasă Actualitate Se reia dezinsecția în Timișoara, între 12 și 23 august

Se reia dezinsecția în Timișoara, între 12 și 23 august

469
DISTRIBUIȚI

Între 12 și 23 august, în Timișoara se va relua dezinsecția terestră și aeriană, de care se va ocupa tot firma Coral Impex, cu care Primăria Timișoara are contract încă de anul trecut. Și de această dată, vor fi folosite substanțele Cymina Plus, pentru combaterea ţânţarilor adulţi, și Vectobac WG, pentru combaterea larvelor. Ca de fiecare dată, reprezentanții primăriei le amintesc timișorenilor că, în această perioadă, există și anumite responsabilități pentru cetățeni.

În primul rând, crescătorii de albine sunt rugaţi să ia toate măsurile de protejare a albinelor, respectiv scoaterea stupilor de albine în afara ariei de stropire. „În caz contrar Primăria Municipiului Timişoara şi SC Coral Impex sunt absolvite de orice responsabilitate”, atenționează reprezentanții municipalității. De asemenea, nici pentru oameni contactul cu substanțele pulverizate nu este recomandat. „Rugăm cetăţenii să evite să treacă sau să stea în zona de acţiune a utilajelor în timp ce acestea pulverizează soluţii de combatere a ţânţarilor şi larvele acestora pentru a evita eventualele incidente neplăcute”, mai transmit, în acest sens, reprezentanții primăriei.

De altfel, pentru ca tratamentele să aibă o eficienţă ridicată, și cetățenii municipiului trebuie să își facă curăţenie în gospodăriile proprii şi să efectueze lucrări de combatere a muştelor, ţânţarilor şi a altor insecte producătoare de disconfort. Există și o hotărâre de consiliu local, HCL nr. 371/2007 modificată şi completată, care prevede amenzi în caz contrar. Redăm conținutul cap. VI, Reglementări privind combaterea vectorilor – rozătoare, insecte, dăunători – pe raza Municipiului Timişoara, art. 24:

„constituie contravenţie şi se sancţionează contravenţional cu amendă de la  500 lei la 1.000 lei pentru persoanele fizice şi de la 1.000 lei la 2.500 lei pentru persoanele juridice următoarele fapte:

  1. a) neefectuarea, înainte de începerea lucrărilor de deratizare, dezinsecţie, dezinfecţie, a lucrărilor de salubrizare şi igienizare a spaţiilor proprii de depozitare a deşeurilor menajere, a spaţiilor interioare şi exterioare din jurul clădirilor;
  2. b) neefectuarea lucrărilor de deratizare şi dezinsecţie imediat ce se constată apariţia de rozătoare (şoareci, şobolani) şi/ sau insecte (ţânţari, muşte, gândaci), etc;
  3. c) neexecutarea lucrărilor de deratizare, dezinfecţie sau dezinsecţie, odată cu acţiunile organizate şi coordonate de Primăria Municipiului Timişoara, prin operatori în domeniu;
  4. d) neluarea măsurilor de combatere a dăunătorilor din spaţiile verzi;
  5. e) executarea unor lucrări de dezinsecţie sau aplicarea de pesticide fără autorizare precum şi a substanţelor care afectează insectele polenizatoare”.

Reprezentanții primăriei mai transmit că substanţele fac parte din Grupa III de toxicitate ( pesticide non-agricole), Tip 18 ( insecticide, acaricide şi produse pentru combaterea artropodelor), și dau asigurări că sunt avizate de Comisia Naţională pentru Produse Biocide din cadrul Ministerului Sănătăţii şi se regăsesc în Registrul Naţional al Produselor Biocide avizate pentru profilaxia sanitar-umană de către Ministerul Sănătăţii.

„Personalul implicat în execuţia serviciilor este calificat în funcţia de agent D.D.D., în  conformitate cu  legislaţia în vigoare şi este dotat cu echipament de protecţie corespunzător.      În cazul în care condiţiile meteorologice vor împiedica desfăşurarea acestei acţiuni, perioada de efectuare a activităţii de dezinsecţie va fi prelungită”, se încheie comunicatul de presă semnat de Georgeta Bădicu, șef al Serviciului Managementul Deșeurilor și Salubritate.

Comentarii

comentarii