Acasă Actualitate Se renovează clădirea care a adăpostit primul spital din Timişoara

Se renovează clădirea care a adăpostit primul spital din Timişoara

DISTRIBUIȚI

clinica de oftalmologie timisoara

Un milion şi jumătate de lei pentru revonarea acoperişului şi a faţadei Clinicii de Oftalmologie

Primăria Timişoara se pregăteşte să dea amenzi proprietarilor care nu-şi întreţin clădirile. Pentru a nu ajunge în situaţia de a se amenda singură, municipalitatea îşi renovează propriile clădiri.

Una dintre acestea este Clinica de Oftalmologie, una dintre cele mai vechi construcţii din Timişoara, aflată „într-o stare de degradare cumplită”, după cum recunoaşte viceprimarul Dan Diaconu. Acesta a anunţat finalizarea proiectului, ultimul pas înainte de licitaţia pentru reabilitarea acoperişului şi a faţadei. Investiţia se ridică la suma de 1.470.000 de lei.

Este o investiţie în domeniul medical, dar şi o investiţie în patrimoniul istoric al Timişoarei. Este una dintre cele mai vechi clădiri din Timişoara, care ajunsese într-o stare de degradare cumplită. Avem obligaţia de a o aduce într-o stare mult mai bună decât este în acest moment”, a declarat Dan Diaconu.

A-16

Clădirea a adăpostit primul spital din Timişoara

În anul 1726, la cererea unor funcţionari din administraţia locală, ordinul franciscanilor întemeiază la Timişoara „Asociaţia Fraţilor de Cruce ai Sfântului Ioan de Nepomuk”. Membrii asociaţiei construiesc, între anii 1735 şi 1737, primul spital din Timişoara şi prima farmacie.

În lucrarea „Timişoara, Mica Vienă de altă dată”, Else von Shuster descrie începuturile Spitalului Mizericordienilor (cunoscut şi sub denumirea de „la popii negri”): „În ziua aşezării pietrei de temelie (1735), mulţimea a pornit de la Biserica Franciscanilor, sub conducerea episcopului, spre statuia Sfântului Nepomuk din piaţa din faţa primăriei vechi şi de aici înspre terenul unde urma să se construiască spitalul, aşezându-se o placă, din care reiese că era vorba de un act de caritate. Construcţia a fost terminată în 1737, fraţii ordinului Sfântul Nepomuk hotărând să-l încredinţeze fraţilor ordinului Mizericordienilor, şase fraţi ai acestui ordin venind la Timişoara dintr-o provincie germană cu vicarul lor, Paulinus Temel. În timpul epidemiei de ciumă (1738-1739), fraţii ordinului au îngrijit cu eroism şi abnegaţie bolnavii, patru dintre ei căzând victime acestei boli necruţătoare la acea vreme.

Comentarii

comentarii