Acasă Actualitate Se schimbă Legea achizțiilor publice. Ministrul Transporturilor cere rezolvarea problemei ”claim”-urilor cu...

Se schimbă Legea achizțiilor publice. Ministrul Transporturilor cere rezolvarea problemei ”claim”-urilor cu probleme

DISTRIBUIȚI

Săptămâna viitoare am putea avea, la nivelul guvernului, primele discuții pe subiectul schimbării Legii achizițiilor publice, a spus ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, la Timișoara. Acum se pun informațiile și propunerile împreună, la nivelul Cabinetului Ciucă există deja un consens, care spune că legislația trebuie schimbată.

Sorin Grindeanu e nemulțumit de ritmul greoi și de duratele extrem de lungi în care contractele de infrastructură se derulează în prezent și anunță că în doar câteva săptămâni aceasta va fi modificată.

”E o chestiune la care se lucrează, la Ministerul Transporturilor, dar și la alte entități guvernamentale. Săptămâna viitoare aș avea dorința ca grupurile de lucru constituite la guvern să pună împreună toate datele, sub forma unei legi noi a achizițiilor publice. Ministerul Transporturilor va urmări două componente, termenele dinaintea semnării, par de multe ori foarte mari, a doua componentă e legată de desfășurarea în sine, după semnare. Statul devin captiv, există prea puține pârghii de acțiune asupra părții contractante. Asta trebuie să se schimbe. Durata contractului trebuie să fie mult mai scurtă”, a spus Grindeanu.

Conform oficialului, deja au fost organizate discuții la guvern pe această temă și că există un consens legat de subiect.

”Au fost două – trei ședințe de guvern pe subiect. Le-am provocat eu, încerc să îmi rezolv problemele mele în primul rând, au fost făcute grupuri de lucru. Ministerul Transporturilor este în acest subiect pe finalizare, se mai lucrează la Secretariatul General al Guvernului și alte instituții, e o dorință ca săptămâna viitoare să putem să trimitem la guvern Legea achizițiilor, aceasta se poate îmbunătăți”, a mai spus Grindeanu.

Un alt subiect care îi dă bătăi de cap este cel al ”claim”-urilor, a cererilor de tot felul pe care companiile de construcții le au în relația cu ministerul. Despăgubiri, lucrări suplimentare, cereri de majorare, toate aceste solicitări au urcat la un total de un miliard de euro, iar aceasta nu e normal, spune ministrul. Situația trebuie cumva oprită, așa că fiecare asemenea cerere de bani se va constitui într-un dosar care va fi analizat de instituțiile de drept.

Comentarii

comentarii