Acasă Economic Seceta ar putea înjumătăți producția la porumb, în Timiș. Floarea soarelui rezistă....

Seceta ar putea înjumătăți producția la porumb, în Timiș. Floarea soarelui rezistă. Care sunt soluțiile?

DISTRIBUIȚI

Nicolae Apopi este administratorul fermei AgroBaden Peciu Nou din județul Timiș și lucrează 2.750 de ha întinse pe mai multe localități din Timiș.

 

Floarea soarelui mai puțin afectată de secetă

Apopi este de părere că, în condițiile grele cu temperaturi extrem de ridicate și chiar cu vânt din iulie, a avut loc o pârjolire a culturii de porumb, chiar dacă în perioada 21 – 30 iunie, cultura arăta foarte bine, legase și se preconiza o producție foarte bună de 10 – 11 tone la hectar.

După 1 iulie, de când a început canicula și s-a instalat seceta, s-a redus zilnic prognoza de producție cu cel puțin 200 – 300 kg.

“Ceea ce vedem în câmp pe parcelele care au promis foarte mult înainte de caniculă estimăm o înjumătățire a producției, chiar cu 6 -7 tone. Dacă nu ar veni precipitațiile și răcorirea vremii, cu siguranță, recoltele se vor diminua semnificativ în următoarele zile”, a spus fermierul.

Floarea soarelui este mult mai rezistentă la secetă și este afectată într-o măsură mult mai mică. Depinde de momentul însămânțării, de tipul de sol, de zonă și de cantitățile de precipitații care au căzut până la venirea caniculei.

Floarea soarelui este mai promițătoare din punct de vedere al producției din cauză că nu suferă atât de puternică de soare de căldură. Poate avea o calitate a bobului și conținut necesar de ulei.

“Ceea ce pot să spun după ceea ce văd în câmp este că va avea loc o reducere a producției la porumb. La floarea soarelui reducerea producției nu va fi atât de mare”, crede fermierul.

În 2024, Apopi deține aproape 270 ha cu porumb care arăta foarte bine înainte de caniculă. Plantele au avut o polenizare foarte bună, doar că pe fondul arșiței mari, a secetei și uneori a vântului, se preconizează o reducerea producției zilnic.

 

Cele 350 de ha cultivate cu floarea soarelui au fost afectate înainte de venirea caniculei de ploile abundente  care au venit și cu căderi de grindină și pentru care s-a fixat deja un proces de daune de firma de asigurare.

“Voi vedea cât se va reduce și cu această caniculă la floarea soarelui!”.

 

Cum luptăm cu seceta?

Ce soluții ar fi pentru salvarea porumbului de seceta care lovește agricultura an de an?
Apopi este de părere că, chiar dacă ar exista irigații, asemenea arșițe extreme tot ar afecta destul de mult porumbul. Totuși, se pot utiliza tehnologii de irigații cu consumul redus de apă și dacă este posibil cu apa la nivelul solului prin picurare.

Ar fi cea mai bună soluție în condiții de temperaturi foarte mari. Ca măsuri pe termen lung, obligatoriu trebuie găsite metode care să diminueze pierderile cauzate de căldură și arșiță exagerată.

Pe de altă parte, e nevoie de investiții majore în cercetare pentru crearea de soiuri și hibrizi rezistenți la condițiile vitrege de mediu.

Trebuie aplicate tehnologii de prelucrare a solului inteligente și mult mai eficiente să ajute la reducerea pierderii apei din sol. E nevoie și de un management mai bun al resurselor de apă pentru menținerea potențialul de producție al culturilor.

Nu în ultimul rând sistemul asigurărilor să fie destul de eficient să ofere despăgubiri reale în caz de calamități.

“Cred că ar fi bine-venită și obligativitatea tuturor fermierilor să își facă asigurări pentru toate culturile agricole. Astfel și firmele de asigurări vor avea bugete consistente și vor putea să ofere despăgubiri reale și totale”, a adăugat Apopi.

Semănatul mai devreme ar fi util, dar  trebuie puse în calcul înghețurile târzii de primăvară care lovesc tot mai des culturile. Asta te împiedică să semeni mai repede.

Apopi consideră că, în plus, e nevoie de o genetică care să reziste temperaturilor ridicate. E rolul cercetării să identifice hibrizii și soiurile care să suporte nu numai gerurile, dar și seceta și condițiile dificile provocate de caniculă și secetă.

“Dacă vom avea genetică pentru acest tip de climă cu înghețuri târzii de primăvară, uneori mai mari ca în timpul iernii, arșițe și secetă cu care agricultura se confruntă vom putea rezista, dacă nu, va fi foarte greu”, a declarat Nicolae Apopi.

 

Comentarii

comentarii