Acasă Actualitate Secţii de votare mai aproape de alegător, pentru a nu se declanşa...

Secţii de votare mai aproape de alegător, pentru a nu se declanşa acţiunea „autobuzul”

DISTRIBUIȚI

În curând vin alegerile. Până în iunie nu mai e mult şi încep să se organizeze birourile electorale, secţiile de votare, totul să fie gata pentru locale. Totuşi, sunt probleme cu care cei care au organizat alegerile – Instituţia Prefectului – s-au confruntat şi la precedentele alegeri. Una din ele e faptul că cei care ar fi recomandat să se afle în fruntea secţiilor de votare – cei cu studii juridice – nu prea se oferă să facă acest lucru – deşi sunt remuneraţi.

„O problemă cu care ne vom confrunta este identificarea magistraţilor, juriştilor, care să preia toate secţiile de votare. Cum am făcut şi în anii precendenţi, vom apela la toate primăriile pentru a identifica pe raza lor în primul rând jurişti şi după aceea persoane cu alte studii superioare”, spune prefectul de Timiş, Mircea Băcală.

Mai răsfiraţi…

O altă problemă se referă la secţiile de votare – care se înfiinţează în centrele de comună. Secţiile de votare se fac acolo unde numărul de locuitori depăşeşte 500. O comună cu 4.280 de locuitori trebuie să înfiinţeze cel puţin două secţii de votare – între 500 şi 2000 de locuitori trebuie să fie pentru a se înfiinţa o secţie de votare.

„Primarii stabilesc aceste secţii în centrele de comună şi restul din satele aparţinătoare trebuie să vină şi 11 kilometri pe jos. Vom analiza fiecare dispoziţie pentru a înfiinţa o secţie de votare. Vom face în asemenea mod încât cetăţenii să nu trebuiască să se deplaseze atât pentru a vota”, spune prefectul.

Oamenii dacă trebuie să se deplaseze atât de mulţi kilometri aleg să stea acasă sau sunt aduşi cu acţiunea „autobuzul” de partide care vor să-şi asigure votul prin anumite favoruri făcute votanţilor. În anii trecuţi, această acţiune era în vogă – votanţii erau aduşi cu autobuzul şi votau de mai multe ori la mai multe secţii…

Comentarii

comentarii