Acasă Actualitate Sectoristul de la miliţie reapare, în uniformă de poliţist

Sectoristul de la miliţie reapare, în uniformă de poliţist

DISTRIBUIȚI

Multe lucruri bune de dinainte de 1990 au fost călcate în picioare de cei care simţindu-se cu musca pe căciulă au sărit să pozeze în mari anti-comunişti, anti-securişti, anti-turnători. Adică, în inversul a ceea ce erau înainte de decembrie 1989. Devenind brusc mari filo-occidentali şi filo-americani, au călcat în picioare învăţământul, au desfiinţat şcolile de meserii, au renunţat la ziua lucrătoare de sâmbătă şi au încărcat peste măsură programa elevilor în dauna calităţii, s-a renunţat la uniforme şi la numărul matricol, deschizând porţile comportamentelor anti-şcolare şi chiar anti-sociale, fumatului, drogurilor etc.

Înainte de 1990, pe stradă patrula sectoristul zonei, la pas, printre oameni. El cunoştea totul, pentru că lui i se turanu tot felul de noutăţi ale vecinilor despre vecini. Brusc, din 22 decembrie 1989 sectoristul a dispărut.

Nu aducem osanale sectoristului miliţian, dar societatea a ieşit din albia sa de normalitate care asigura însuşi statul de drept şi a devenit autofagă, pentru că a constatat că individul nu mai este controlat de nimeni (părinţi, şcoală, lege, societate) şi că poate face orice, fiind atras mai ales de comportamente şi acte din sfera infracţională.

A fost inventat cu mare fast european “poliţistul de proximitate”, în locul sectoristului “bolşevic”. După campania de nuntă, de 30 de zile, a mai văzut cineva în Timişoara, de ani de zile, poliţist de proximitate? Nu! Nici poliţist local (care se ascunde de oameni sau trece sfidător în maşină ori pe segway pe lângă cei care-l plătesc). Practic, nu găseşti pe stradă picior de poliţist local ori naţional, de jandarm sau altă uniformă la care să apelezi pe stradă dacă ai nevoie. Ai doar un număr de telefon 112, care din păcate a ajuns să fie asociat cu #Caracal, cu deznădejdea.

De aceea s-au înmulţit violenţele stradale, pentru că cei care au în sânge facerea de rău nu se mai tem de nimeni. De cine să se teamă? De un număr de telefon (112) sau de camerele video din sistemul de trafic-management al Primăriei Municipiului Timişoara? De aceea avem mizeria interminabilă din Timişoara, pentru că 10 sancţionaţi pe baza imaginilor de pe camerele de supraveghere nu sperie pe nimeni, iar rezultatele se văd: maldărele de gunoaie rămân, poluarea fonică de noapte rămâne, relele rămân, niciun rău nu a fost stârpit.

O iniţiativă bună a avut recent Sindicatul Naţional al Agenţilor de Poliţie, care a prezentat “Proiectul de reorganizare teritorială a structurilor de poliţie”, discutat cu fostul ministru de Interne, care prevede reînfiinţarea funcţiilor de sectorişti şi organizarea de concursuri pentru funcţii de conducere pe mandate de 4 ani.

Potrivit acestuia, procesul de selecţie al viitorilor poliţişti să se desfăşoare în baza unei bune cunoaşteri longitudinale a acestora, evitându-se astfel angajarea persoanelor al căror profil moral este necorespunzător sau a persoanelor care au răspuns penal. Se mai au în vedere: Înfiinţarea Centrelor judeţene de psihologie care să realizeze selecţia psihologică; Respectarea în continuare a cerinţelor staturo-ponderale a candidaţilor; Semnarea unui contract între lucrătorul de poliţie debutant şi MAI prin care poliţistul se obligă să rămână pe prima funcţie ocupată timp de 5 ani; Păstrarea în rândul poliţiei a proporţiei medii europene în ceea ce priveşte numărul femeilor poliţist ( în timp ce media europeană se situează undeva între 1012%, în România este reprezentată de un procent de 24%); Ocuparea unei funcţii la catedrele de specialitate ale unităţilor de învăţământ ale MAI să fie posibilă doar după o vechime de 10 ani în practică; Repartizarea din şcoală cât mai aproape de domiciliul poliţistului, şi nu pe criteriul mediei obţinute, Reînfiinţarea funcţiilor de sectorişti.

“Desfiinţarea structurii de sectorişti a avut în timp un impact mai mult negativ referitor la cunoaşterea de către poliţist a mediului infracţional zonal, atât din perspectiva prevenirii criminalităţii cât şi din punctul de vedere al finalizării pozitive a situaţiei operative infracţionale. Prezenţa sectoristului în zonă asigură continuitate în cunoaşterea potenţialilor infractori, încrederea şi claritatea cetăţeanului în modelul constant care asigură liniştea şi ordinea publică”, spune sindicatul menţionat.

#Caracal se poate întâmpla (repeta sau continua) oriunde şi oricând, dacă nu se iau măsuri, inclusiv reapariţia sectoristului, dar care să nu dispară precum poliţiştii locali, în ceaţă.

Comentarii

comentarii