Acasă Actualitate Șefilor PNL le e rușine cu Nicolae Robu. Preferă să îi dea...

Șefilor PNL le e rușine cu Nicolae Robu. Preferă să îi dea ca exemplu pe Alin Nica, Ilie Bolojan și Gheorghe Falcă

DISTRIBUIȚI
casa-muhle

Primarii liberali care implementează un program național și european de recuperare a trecutului prin refacerea clădirilor care ne-au marcat istoria sunt lăudați într-un articol apărut în presa națională sunt titulatura ”Articol susținut de PNL”.

Articolul vorbește despre recuperarea clădirilor de patrimoniu care a devenit una din mărcile administrațiilor locale liberale. ”Primarii liberali precum cei din Oradea sau Alba Iulia, Arad, Blaj sau Suceava, din Râșnov, Sinaia sau Dudeștii Noi au redat și redau viață unor vechi monumente și cetăți. Guvernul Orban continuă acest fenomen, alocând peste 630 milioane lei pentru reabilitarea unor clădiri de patrimoniu simbol al marilor orașe: Palatul Universității din București, Palatul Sturdza din Iași, Colegiul Carol I și Opera din Craiova”, precizează PNL.

”La Oradea, începând cu 2009, primarul PNL Ilie Bolojan a realizat cea mai amplă acțiune de reabilitare a clădirilor de patrimoniu din România. Orașului i-a fost redată frumusețea, a prins viață, culoare și a început să atragă mulți turiști. Cu o politică eficientă și curajoasă, Bolojan a restaurat centrul orașului  – palatele Vulturul Negru, Apollo, Moskovits, Stern, Venețian, Palatul Episcopal Greco-Catolic și cel al Primăriei, casele Deutsch, Poynar, Darvas la Roche, dar și Cetatea Oradiei, de secol XVI, ce fusese lăsată în paragină de comuniști. Peste puțin timp, Casa Darvas la Roche, construită în 1912 și reabilitată cu fonduri europene, își va deschide porțile ca Muzeu de Art Nouveau în Oradea. După reabilitarea exemplară a clădirilor simbol din bogatul patrimoniu Art Nouveau, Oradea a intrat în rețeaua europeană a orașelor Art Nouveau alături de Barcelorna sau Budapesta.

La Arad, pe când era primar, Gheorghe Falcă a restaurat tot cu fonduri europene (11 milioane euro) Colegiul Moise Nicoară, dar și Palatul Cultural (ridicat în 1913, cu linii asemănătoare Academiei de Muzică Franz Liszt de la Budapesta), clădiri emblematice pentru istoria și imaginea Aradului. Palatul Cultural din Arad a fost dotat cu o orgă nouă, care a costat 600.000 euro.

(…)

La Dudeștii Noi (Timiș), una dintre comunele înfloritoare ale României, administrată de primarul liberal Alin Nica, este în curs de restaurare biserica monument istoric Sfântul Vedelin.  Lucrările se fac cu bani europeni  (1,5 milioane euro).  Va fi amenajată peisagistic și grădina imensă de care dispune acest vechi lăcaș de cult, ridicat la 1751, primul al șvabilor din Banat”.

Singura referire la Timișoara în articolul mai sus menționat spune că ”Turiștii europeni se regăsesc în citadelele medievale restaurate de la Brașov sau Sibiu, în barocul Timișoarei sau în cel din Blaj, în vechile cetăți renovate cu bani europeni de la Oradea, Alba Iulia, Suceava sau Râșnov”.

Barocul Timișoarei, cel pe care primarul liberal Nicolae Robu a uitat să în treacă în lista sa de realizări. Pentru că nu are de ce. Inițiativa lui Robu în recuperarea patrimoniului istoric al Timișoara nu este nulă ci chiar negativă. Primarul are dosare penale după ce a mutilat centru istoric cu trotuare bicolore, construite fără autorizație. Clădirile de patrimoniu, se dărâmă peste trecători, iar pentru reabilitarea lor administrația locală nu face nimic. Unul dintre simbolurile Timișoarei, Casa Muhle, deși a fost câștigată în instanță, continuă să se surpe. Sigur, este ușor să-ți faci campanie electorală locală, repetând la nesfârșit că ai construit poduri și pasaje noi, că ai plantat câțiva copaci, deși continui să tai cu sutele. Dacă aici ”faptele” primarului sunt impuse cu forța de propaganda sa de partid, șefii liberali de la București văd ceea ce ar trebui să vadă toți timișorenii: cu realizările lui Robu nu te poți lăuda. Că nu ai cu ce!

Comentarii

comentarii