Acasă Economic Semnal de alarmă! Asociația Presei Agricole și AAC își exprimă profunda îngrijorare...

Semnal de alarmă! Asociația Presei Agricole și AAC își exprimă profunda îngrijorare față de excluderea agriculturii din PNRR

DISTRIBUIȚI

Asociația Presei Agricole din România și Alianța pentru Agricultură și Cooperare solicită autorităților responsabile pentru elaborarea Planului Național de Redresare și Reziliență să analizeze de urgență și cu maximă seriozitate propunerea planului rescris de către grupul de experți internaționali cu reputație în implementarea de proiecte digitale ce privesc managementul apei.

Asociația Presei Agricole din România își exprimă profunda îngrijorare față de excluderea sectorului agroalimentar din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

În același timp sprijină cu fermitate demersul Alianței pentru Agricultură şi Cooperare în ceea ce privește propunerea de elaborare a unui proiect de intervenție care să fie promovat în cadrul PNRR pentru realizarea unui sistem de irigații modern și rezilient în România.

Cel de-al 4-lea contributor la economia României, AGRICULTURA, are nevoie de sprijinul politic a actualei guvernări pentru a primi finanțarea necesară îmbunătățirii sistemului de management al apei.

Prin acest sprijin, agricultura are șanse să ajungă în cel mai scurt timp pe locul 3 în ceea ce privește contribuția la formarea PIB, creștere importantă care se va reflecta în bunăstarea românilor.

Sectorul agricol angajează jumătate din forța de muncă din România şi considerăm că este nevoie în continuare de sprijin pentru a putea dezvolta acest domeniu de activitate de importanță strategică.

Asociația Presei Agricole din România și Alianța pentru Agricultură și Cooperare solicită autorităților responsabile pentru elaborarea Planului Național de Redresare și Reziliență să analizeze de urgență și cu maximă seriozitate propunerea planului rescris de către grupul de experți internaționali cu reputație în implementarea de proiecte digitale ce privesc managementul apei.

Experții consultați au furnizat deja soluții agreate de Comisia Europeană care sunt utilizate de alte state cu scopul generării unor economii majore de apă şi de energie electrică, cu un impact minim asupra mediului, ca urmare a măsurilor de limitare a lucrărilor de construcții la minimum de modificări în infrastructura existentă, reducând emisiile de gaze generate prin pompare.

Vă asigurăm că acest plan urmărește toate directivele solicitate de Comisia Europeană.

Prin soluția propusă în cadrul proiectului ‘Digitalizarea rețelelor de distribuție a apei pentru creșterea productivității în agricultură’, va fi disponibilizată mai multă apă de suprafață pe o perioadă mai îndelungată, în timpul sezonului de vegetație, ducând la prevenirea și combaterea secetei pedologice severe și a arșiței atmosferice și implicit la creșterea rezervei de apă și a producției agricole.

În anii secetoși, apa economisită datorită soluției propuse poate face chiar diferența între un an cu recoltă bună și unul catastrofal. Toate măsurile și investițiile propuse sunt în linie cu raportul de țară și exigențele UE, inclusiv adaptarea la efectele schimbărilor climatice și managementul riscurilor aferente acestora.

Din experiența acumulată în cele mai multe proiecte de modernizare la nivel global, rezultă că cea mai mare parte a pierderilor rămâne nedetectată în lipsa măsurătorilor de precizie și datorită unui sistem slab de control. Din analiza investițiilor de succes a rezultat că digitalizarea este calea măsurătorii și controlului de precizie, datele analitice fiind sursa câștigurilor în materie de eficiență în distribuție.

Și alte state membre, precum Italia și Spania, au considerat gestionarea resurselor de apă și extinderea sistemelor moderne de irigații prioritară pentru includerea în propriile propuneri de PNRR.

Propunerea depusă de Alianța pentru Agricultură şi Cooperare este în perfectă concordanță cu toate principiile și condiţionalităţile solicitate de Uniunea Europeană pentru planurile de redresare și reziliență ale statelor membre, relevante fiind:

– generarea de economii majore de apă și energie electrică, cu un impact favorabil asupra mediului, bazate numai pe modernizarea și reabilitarea „verde” a infrastructurii existente;

– reducerea emisiilor de gaze generate prin pompare;

– crearea unui sistem de management digital modern de anticipare și prevenție a potențialelor deficite de apă și de optimizare a consumurilor la fermele agricole;

– realizarea unei componente românești importante a (cloud) spațiului de date agricol european.

Declarație comună a celor patru organizații reprezentative ale fermierilor – PRO AGRO, UNCSV, LAPAR, APPR.

În 2026, după realizarea investițiilor de cca 2,3 miliarde euro și implementarea cu succes a intervenției prin PNRR pentru gestionarea integrată a managementului apei, am putea să echilibrăm balanța comercială cu produse agro-alimentare sănătoase pentru consumatori.

Fermierii încă sunt rezilienți și așteaptă un răspuns favorabil din partea guvernării României! Domnule Premier Florin Cîţu, luați seamă de vocea celor peste 50% dintre români!atenționează Asociația Presei Agricole din România – https://presa-agricola.ro/

Alianța pentru Agricultură și Cooperare este alcătuită din FEDERAȚIA NAȚIONALĂ A PRODUCĂTORILOR DIN AGRICULTURĂ, INDUSTRIA ALIMENTARĂ ȘI SERVICII CONEXE DIN ROMÂNIA – PRO AGRO,

LIGA ASOCIAȚIILOR PRODUCĂTORILOR AGRICOLI DIN ROMÂNIA – LAPAR,

UNIUNEA DE RAMURĂ NAȚIONALĂ A COOPERATIVELOR DIN SECTORUL VEGETAL – UNCSV şi

ASOCIAȚIA PRODUCĂTORILOR DE PORUMB DIN ROMÂNIA – APPR

 

Comentarii

comentarii