Acasă Actualitate Semnal de alarmă! Peste 11% dintre elevii de liceu din Timiș au...

Semnal de alarmă! Peste 11% dintre elevii de liceu din Timiș au consumat droguri

DISTRIBUIȚI

Agenţia Naţională Antidrog, prin Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Timiș și Penitenciarul Timișoara au organizat o amplă dezbatere, marți 23 aprilie, la CJT, în cadrul campaniei de informare și sensibilizare „Cunoaşte-i, nu discrimina!”.

La eveniment au participat reprezentanții instituțiilor publice și ai societății civile, precum și persoane condamnate la infracțiuni la regimul drogurilor, în Penitenciarul Timișoara.

Subcomisar de penitenciare Ramona Ilieș a precizat că obiectivul acțiunilor îl reprezintă diminuarea stigmatizării şi marginalizării sociale a consumatorilor de droguri şi a consumatorilor dependenţi de droguri.

“Scopul campaniei este sensibilizarea populației din Timișoara și din Timiș cu privire la chestiunea consumatorilor de droguri. Ne prezentăm membrilor comunității și reprezentanților intituțiilor publice locale. Trebuie să înțelegem că suntem produsul mediului în care trăim. Tinerii vor conștientiza că din cauza contextului în care ei au trăit, a mediului familial sau a anturajului viața lor s-a schimbat și au ajuns să încalce legea și să execute o pedeapsă privativă de libertate. Trendul este ascendent în ceea ce privește consumul de droguri în rândul elevilor de liceu. 11,1% dintre ei au încercat măcar odată să consume droguri. Cea mai utilizată substanță este canabisul, apoi substanțele noi cu proprietăți psihoactive –etnobotanice – sau alcool și țigări. Drogul supranumit „Zombie” face parte din substanțele psihoactive . Acesta inhibă sistemul nervos central și de aceea consumatorii au acest comportament ciudat”, a spus comisar Adela Șleam, specialist în prevenirea criminalității, la Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Timiș.

Campania „Cunoaște-i nu discrimina!” reprezintă un răspuns integrat și complet în planul politicilor publice antidrog, cu rol emergent la dinamica acordării de suport și oferirii accesului la serviciile de sănătate a consumatorilor de droguri și a consumatorilor dependenți, în vederea reintegrării sociale a acestora și, mai ales, în vederea reducerii riscurilor asociate consumului de droguri, ca măsură de sănătate publică.

 

Comentarii

comentarii