Acasă Actualitate Semnal de alarmă! Peste 2.000 de copii din Timiș sunt părăsiți de...

Semnal de alarmă! Peste 2.000 de copii din Timiș sunt părăsiți de părinții plecați în Occident la muncă

936
DISTRIBUIȚI

Fenomenul copiilor rămași singuri acasă, în urma migrației economice a părinților a devenit una dintre emblemele întunecate ale societății românești de după 1989 și nu ocolește nici Regiunea de  Vest – județele Timiș, Arad, Caraș Severin și Hunedoara, unde peste 21.000 de copii au unul sau ambii părinți peste hotare.

Aceste date au fost colectate de Inspectoratele Școlare Județene la cererea Salvați Copiii și includ doar copiii din sistemul educațional. La nivel național, ele indică un număr de 212.000 copii.

Prin comparație, statisticile la nivel național ale Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor, colectate de la Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului și Adopție înregistrează un număr mult mai mic de copii, 96.700 de copii în iunie 2017, în creștere totuși față de anii anteriori, datele din decembrie 2015 indicând 85.000 de copii în această situație.

Conform acestor din urmă date, peste 8.500 sunt copii din Regiunea de dezvoltare Vest, iar consecințele acestui fenomen sunt extrem de complexe, cu implicații atât pentru copil, cât și pentru părinți și comunitate. Acesta este cazul a 2.583 de copii din județul Hunedoara, 2.091 copii din județul Caraș-Severin, 2.030 copii din județul Timiș și 1.860 din județul Arad.

Aceste cifre au fost relevate, miercuri 30 mai, cu prilejul dezbaterii Protecția copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate – aspecte legale și bune practici de intervenție, care are loc la Timișoara. Evenimentul a fost organizat, la Incuboxx Timișoara, de Salvați Copiii Timiș, iar la manifestare au participat reprezentanții autorităților locale și județene din Timiș, Arad, Caraș Severin și Hunedoara.

 

 

 

Comentarii

comentarii