Acasă Sănătate Semnal de alarmă tras de dr. Mircea Popițiu: 15.000 de decese pe...

Semnal de alarmă tras de dr. Mircea Popițiu: 15.000 de decese pe an, în Europa, legate de ruperea unui anevrism de aortă

DISTRIBUIȚI

Anevrismele aortice abdominale (AAA) sunt cauzate de slăbirea progresivă a peretelui aortic, creând o „balonare” a arterei. AAA-urile sunt între 5 și 10 ori mai frecvente la bărbați decât la femei. Au loc aproximativ 15.000 de decese pe an legate de ruperea unui anevrism de aortă. Anevrismele rupte sunt a zecea cauză principală de deces la bărbații de peste 50 de ani din țară

Anevrismul va crește și se va rupe în cele din urmă dacă nu este diagnosticat și tratat. Anevrismele apar cel mai adesea în aortă, artera principală a toracelui și abdomenului. Aorta transportă sânge din inimă către toate părțile corpului, inclusiv organe vitale și picioare.

În continuare dr. Mircea Popițiu, cadru didactic la UMF Timișoara și medic specialist la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean Timișoara, explică astfel care sunt simptomele AAA, dar și despre cum se poate pune un diagnostic corect și, prin urmare, și aplica un tratament eficient. De asemenea, dr. Popițiu prezintă și care sunt factorii de risc.

”În majoritatea cazurilor, nu există simptome majore pentru AAA. Ocazional, pacienții pot simți dureri abdominale, de spate sau flancuri laterale. 75% din anevrismele descoperite sunt detectate prin ecografie realizată pentru alte probleme de sănătate. Persoanele pot simți, de asemenea, răceală, amorțeală sau furnicături în picioare și în mâini.

Diagnostic

Deși AAA pot fi detectate prin examen clinic, majoritatea sunt diagnosticate astăzi folosind o ecografie sau o scanare CT. Acestea sunt examene simple, non-invazive, efectuate în regim ambulatoriu. Aceste examene măsoară, de asemenea, dimensiunea AAA, un element cheie în determinarea celui mai bun tratament.

Diagnosticul precoce

Când anevrismele aortice sunt diagnosticate precoce, tratamentul este sigur și eficient și anevrismul este tratabil. Anevrismele sunt adesea detectate în timpul efectuării testelor pentru complet alte patologii. Majoritatea pacienților nu prezintă simptome, așa că, dacă aveți un risc, este important să discutați despre AAA cu medicul dumneavoastră.

Factori de risc
Vârsta de peste 60 de ani
Istoric familial al AAA
Fumatul
Istoric al bolilor de inimă sau a bolii arterei periferice
Hipertensiune arterială

Un anevrism de aorta rupt este o situație de urgență și interventia trebuie să aibă loc imediat pentru a salvarea pacientului și pentru a evita complicațiile grave.

Știați că?

Riscul de AAA crește odată cu vârsta
Fumătorii sunt de opt ori mai predispuși pentru AAA.
AAA-urile sunt între 5 și 10 ori mai frecvente la bărbați decât la femei
Sunt aproximativ 15.000 de decese pe an legate de ruperea unui anevrism de aorta.
Anevrismele rupte sunt a zecea cauză principală de deces la bărbații de peste 50 de ani din țară

Cauze

Proteinele din peretele aortei, numite elastină și colagen oferă rezistență și flexibilitate acestei artere mari. Acest lucru este similar cu mușchii și tendoanele care oferă forță brațelor și picioarelor. Anevrismele sunt cauzate de o descompunere progresivă a acestor proteine care duc la o slăbiciune a peretelui aortei care se poate extinde constant ca un balon. Aceste proteine, colagen și elastină, se pot deteriora treptat odată cu vârsta. Inflamarea care este asociată cu ateroscleroza, ajută la accelerarea acestui proces degenerativ chiar și la tineri.
În cazuri rare, un anevrism poate fi cauzat de infecție.

Tratament chirurgical deschis

Dacă AAA are un diametru mai mare de 5-6 centimetri, va necesita tratament. Decizia medicului dumneavoastră de a repara se va baza pe riscul ruperii unui aneurism, împreună cu riscuri chirurgicale sau de procedură și riscuri asociate cu alte afecțiuni preexistente. Anevrisme mai mici care provoacă dureri de spate sau abdominale pot, de asemenea, să aibă nevoie de tratament, în special pentru cele care se măresc rapid.
În timpul operației, chirurgul face o incizie abdominală, apoi înlocuiește partea bolnavă aortei cu o grefă Dacron. Majoritatea pacienților stau în spital cinci-zece zile dacă nu apar complicații. Recuperarea completă din operație poate dura una până la două luni înainte de a reveni la o viață completă și normală.

Tratament endovascular

Metoda endovasculară EVAR permite repararea anevrismului de aorta cu un stent graft printr-un cateter sau un tub introdus într-o arteră inghinală.

Spitalizarea este de obicei doar una sau două zile, iar majoritatea pacienților se pot întoarce la muncă sau activități zilnice normale în aproximativ o săptămână.
Pacienții cu alte probleme medicale sau cei care nu ar putea rezista la o intervenție chirurgicală majoră pot fi luați în considerare pentru reparație printr-o procedura endovasculară.

Vorbește cu medicul despre cea mai buna opțiune pentru tine.

Combinarea diagnosticului precoce cu tratamente mai sigure, mai simple și din ce în ce mai reușite pot preveni decesele din cauza anevrismelor aortice abdominale rupte”, explică medicul specialist Mircea Popițiu din Timișoara.

Comentarii

comentarii