Acasă Actualitate Semnal de alarmă tras la Timișoara! Fermierii ar putea pierde 600 de...

Semnal de alarmă tras la Timișoara! Fermierii ar putea pierde 600 de milioane de euro pe an

DISTRIBUIȚI

Conferința regională a Clubului Fermierilor Români a avut loc, vineri 10 septembrie, la Timișoara, la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului. A fost a cincea dintr-o serie de opt. Fiecare eveniment este organizat în cele opt zone ale țării.

Conferința a avut loc la USAMVB Timișoara, fiindcă Clubul Fermierilor Români se află într-un parteneriat academic strategic, cu această prestigioasă instituție de învățământ agricol pentru realizarea și fundamentarea studiilor inițiate de CFRO, pe baza consultărilor cu fermierii.

La eveniment au participat fermieri performanți din județele Timiș, Arad și Caraș-Severin, reprezentanți ai autorităților centrale și locale responsabile pentru agricultură, reprezentanți ai USAMVB.

Adrian-Nechita Oros, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, a fost prezent la conferință și a vorbit despre proiectele înaintate de Guvernul României și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru finanțare prin Planul de Relansare și Reziliență Economică, evidențiind impactul asupra dezvoltării agriculturii din România. Au fost puse în discuție deciziile strategice care urmează să fie adoptate prin reforma PAC, riscurile și oportunitățile privind creșterea competitivității în agricultură în contextul unui buget european diminuat și creșterea extraordinară a ambițiilor de mediu ale UE, așa cum sunt ele precizate în Pactul Ecologic European.

“La întâlnirea de astăzi de la Timișoara la care participă peste 100 de fermieri din Banat se referă la Planul Național Strategic și mai ales la eco-scheme care vor trebui accesate din 2023. Un alt subiect important a fost și apa”, a atras atenția Oros.

Schemele pentru mediu și climă numite eco-scheme sunt obligatorii pentru statele membre ale UE, dar voluntare pentru fermieri. Pentru România aceste sume se ridică la 400 milioane euro pe an, propunerea Consiliului European, și 600 milioane euro, pe an, propunerea Parlamentului European. Prin urmare neaplicarea lor înseamnă pierderi de fonduri financiare importante pentru fermierii români.

Clubul Fermierilor Români continuă demersurile pentru elaborarea și implementarea Strategiei naționale de gestiune integrată a apei și solului în agricultură, care să asigure cadrul pentru un program multianual de investiții publice în vederea modernizării sistemului național de irigații – desecare – combaterea eroziunii solului și susținerea programului care vizează proiectele locale de irigații.

Florian Ciolacu, directorul executiv al Clubul Fermierilor Români, a vorbit despre programele și proiectele CFRO, Strategia naţională de gestiune integrată a apei și a solului în agricultură și programul pentru tinerii fermieri absolvenţi, ”Tineri Lideri pentru Agricultură”.

Invitat a fost și Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, care a amintit de faptul că Timișul este cel mai mare și important județ în ceea ce privește agricultura. Fermierii au reușit să facă investiții foarte mari  au ferme performante și astfel au obținut și producții bune. “Timișul poate fi luat ca și model de județ performant în agricultură”, a spus Nica.

Comentarii

comentarii