Acasă Actualitate Senat: Amenzile aplicate pentru formularul digital de intrare în România (PLF), anulate...

Senat: Amenzile aplicate pentru formularul digital de intrare în România (PLF), anulate și restituite

DISTRIBUIȚI

Amenzile aplicate pentru nerespectarea obligației de a completa formularul digital de intrare (PLF) în România nu se vor mai pune în executare, iar cele care au fost achitate vor trebui restituite persoanelor amendate, la cererea expresă a acestora.

Amenzile aplicate pentru necompletarea formularului au fost cuprinse inițial între 2.000-3.000 lei, ulterior Guvernul reducând pragul minim al amenzii la 500 lei.

Măsura a fost adoptată de Senat, prin votul în plen asupra unui proiect inițiat de PSD. Senatul a adoptat proiectul PSD și a respins un proiect similar al USR, înregistrat înaintea celui al social-democraților și care prevedea tot anularea și returnarea amenzilor respective. USR a acuzat PSD că le-a fost ”plagiat” proiectul, în schimb colegii de coaliție ai PSD, liberalii, au susținut că proiectul USR ar fi conținut prevederi neconstituționale, deși Consiliul Legislativ, care a avizat favorabil proiectul,  nu a remarcat acest lucru.  

În contextul apariției și extinderii noii tulpini Omicron a Covid-19, Guvernul a impus, începând cu 20 decembrie, utilizarea formularului digital de intrare în România pentru absolut toate persoanele, atât străini, cât și cetățeni români, care intră în țară pe calea aerului, pe mare sau pe cale terestră – document prezentat anterior de Profit.ro. Deși proiectul ordonanței de urgență privind formularul prevedea o amendă de 5.000 lei pentru cei care nu funizează datele solicitate, Guvernul a decis anul trecut că amenda va fi cuprinsă între 2.000 – 3.000 lei. Ulterior, Guvernul a stabilit nivelul amenzii între 500-3.000 lei. De asemenea interesant: Între timp, în luna martie, după ce nu a mai fost prelungită starea de alertă pentru Covid-19, obligația completării formularului PLF la intrarea în România a fost anulată.

”Din decembrie, după intrarea în vigoare a OUG privind implementarea formularului digital de intrare în România și până în prezent, s-au dat mii de amenzi contravenționale românilor care s-au întors în țară și nu au completat formularul digital de intrare în Romania (PLF), din lipsă de informare sau pentru că nu au știut cum să acceseze platforma, sau care au completat documentul, dar datele acestora nu au ajuns la DSP dintr-o eroare tehnică sau dintr-o problemă birocratică. Cei mai mulți dintre românii care s-au întors de sărbători în țară s-au trezit cu amenzi usturătoare, deși majoritatea acestora au completat în mod corect formularul digital de intrare în România (PLF).”, au arătat social-democrații în susținerea proiectului. Mai mult, aceștia susțin că există cazuri de persoane care au primit mai multe amenzi de câte 3.000 de lei după ce au trecut frontiera mai multe zile la rând pentru a merge la lucru într-o localitate din țările vecine. De asemenea, în baza acestor prevederi ar fi fost amendați și piloți și însoțitori de zbor, fapt susținut atât de USR, cât și de PSD.

”Mulți dintre cei amendați nu mai pot face dovada completării formularului digital de intrare în România (PLF), iar DSP-ul nu mai dispune de aceste date. Prin urmare, un proces individual sau colectiv împotriva instituțiilor statului ar duce această situație într-un blocaj din care vor avea de pierdut românii”, mai arată PSD.

Prin urmare, proiectul adoptat de Senat prevede că amenzile contravenționale aplicate în baza ordonanței de implementare a formularului digital de intrare în Romania (PLF), neachitate până la data intrării în vigoare a noii legi, nu se achită. Totodată, sumele de bani care au fost achitate ”se restituie la cerere, contravenienților, în termen de 60 de zile de la data formulării cererii”. Pentru a intra în vigoare, aceste măsuri trebuie adoptate și de Camera Deputaților și promulgate de șeful statului. 

Sursa: profit.ro

 

Comentarii

comentarii